Kultúra Zo Slovenska

Zachytené objektívom: Takto to vyzeralo na 45. ročníku spišských folklórnych slávností

Najväčší folklórny festival na Spiši sa konal koncom júna už po 45. krát. Prinášame vám atmosféru spišských folklórnych slávností prostredníctvom fotiek.

Ilustračný obrázok k článku Zachytené objektívom: Takto to vyzeralo na 45. ročníku spišských folklórnych slávností
20
Galéria
Zdroj: Spišské osvetové stredisko

Už tradične sa posledný júnový víkend konali na Spišskom salaši 45. spišské folklórne slávnosti (SFS). Program SFS začínal už vo štvrtok a piatok živou pozvánkou v mestách Levoča, Spišské Podhradie, Spišský hrad a Spišská Nová Ves.

Sobotňajší program pokračoval popoludní pod názvom „Vitajce“, kde účastníkov a návštevníkov privítala riaditeľka festivalu Vladimíra Barbuščáková a primátor mesta Spišské Podhradie Michal Kapusta. Región Spiša pokrýval program s názvom Naši najlepší, kde vystúpili jednotlivci a folklórne súbory, víťazi jednotlivých regionálnych, krajských a celoslovenských súťaží, ale aj jubilujúce kolektívy.

Tohtoročná novinka

Tento ročník nechýbala ani novinka. Nový program pod názvom Tichá krása poukázal na rozmanitosť slávnostných a sviatočných variantov odevu v obciach stredného a dolného Spiša a jeho funkčných a symbolických znakov. Podvečer sa do víru tanca zapojili aj návštevníci, ktorí sa mohli naučiť tanec Holubka z choreografickej dielne Štefana Šteca. Prvý deň festivalu uzatvorilo zapálenie Jánskych ohňov.

Nedeľňajší program sa začal slávnostnou svätou omšou vo farskom kostole za účasti krojovaných členov folklórnych skupín. Zvony nad Podhradím odzneli na samé poludnie krojovaným sprievodom od Mestského úradu na salaš. Vyzváňanie zvonov sprevádzalo folkloristov aj počas prechodu Spišskou Kapitulou.

Takmer 900 účinkujúcich

Tradične ako každý rok sa aj teraz predstavili divákom folklórne kolektívy z okresov Gelnica a Spišská Nová Ves, ale aj z iných regiónov Slovenska. 45. ročník spišských folklórnych slávností ukončil koncert originálneho hudobného zoskupenia Michal Smetanka a KarpaTon. Počas slávností nechýbala ani ochutnávka tradičných jedál zo zemiakov takzvané gruľove šmaky. V areáli Spišského salaša prebiehala aj výstava fotografií z 3. ročníka Fajna folklórna fotka a výstava historických fotiek z obce Žakarovce.

Neodmysliteľnou súčasťou je jarmok remesiel, kde svoju tvorbu aj s praktickými ukážkami predstavilo 29 remeselníkov a to nie len z regiónu Spiša. K sviatočnej atmosfére a zdarnému priebehu slávností prispelo aj pekné počasie. Počas obidvoch dní vystúpilo 870 účinkujúcich v 11 programoch. Program slávností vzhliadlo približne 4000 návštevníkov. Vychutnajte si atmosféru spišských folklórnych slávností prostredníctvom fotografií ešte raz.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Atmosféra spišských folklórnych slávností zachytená objektívom
20
Galéria
Zdroj: Spišské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM