Ľubomíra Karmanová Rôzne

Začiatok prázdnin: Lučeneckí rodičia v starostiach, deti sa tešia, ale čo VY?

Deti dnes posledný krát v tomto školskom roku zasadnú do školských lavíc. Prichádzajú dva mesiace bezstarostného ničnerobenia a radosti. Pre rodičov, však, toto obdobie až také radostné nie je. Mnohí majú hlavu v smútku z toho, ako sa počas voľných dní o svoje ratolesti postarať.

Ilustračný obrázok k článku Začiatok prázdnin: Lučeneckí rodičia v starostiach, deti sa tešia, ale čo VY?
Zdroj: TASR

Dnes sa brány škôl v tomto školskom roku otvorili posledný krát. Deti sa už tešia na vytúžené prázdniny, rodičov čaká ťažká úloha, ako zabezpečiť na dva mesiace voľna svojim ratolestiam dozor a program. Po miestach v prímestských táboroch sa tento rok len tak zaprášilo, čo dokazuje, že rodičov, ktorí nevedia, čo s deťmi počas prázdnin je mnoho.

„Na prvé dva týždne sme prihlásili nášho syna do prímestského tábora. Je to veľká výhoda, že má celý deň, kým sme v práci postarané o program. Problém je, že tábor je len do pol tretej a ja som v práci až do piatej a manžel aj dlhšie, takže ešte musíme vyriešiť ako bude odchádzať z tábora. Aspoň, že má tam postarané o stravu a pitný režim,“ hovorí ustarostená mama Lucka (33).

Trampoty s prázdninami má aj mamina Alexandra (26). „Som so synom sama a stará mama ešte stále pracuje, s otcom sa nestretáva a ani so starými rodičmi z jeho strany, nemajú o neho záujem, takže sa s maminou pri Adamkovi prestriedame. Nejaký čas mi ho postráži aj suseda a keď budem doma ja, postrážim zase jej syna. Ešteže si takto vieme vypomôcť,“ hovorí.

„Mám to šťastie, že som nezamestnaná, je to smiešne povedať, ale v tomto prípade je to tak,“ priznáva Eva (31). „Budeme mať počas prázdnin s deťmi na seba kopu času,“ hovorí. Prázdniny sa chystajú využiť naplno v okolitej prírode, či v mestskom parku. „Občas sa pôjdeme okúpať, samozrejme len sem na okolité kúpaliská, keďže peniažkov veľa nieto, keď nepracujem. Tábor, alebo dovolenku, si bohužiaľ, dovoliť nemôžeme,“ vysvetlila.

Lepšie sú na tom rodičia, ktorých ratolesti môžu prázdninovať u starých rodičov. „Deti budú prázdninovať u jednych a potom u druhých starých rodičov. Našťastie, už sú na dôchodku a radi sa o vnúčatá postarajú. Pôjdeme aj na dovolenku, takže prázdniny si deti užijú a my sa nemusíme obávať, ako bude o nich postarané,“ hovorí spokojná mamina Katarína (34).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM