Eva Viestová Správy

Obchvat Brezna sa má začať stavať už čoskoro: Prečítajte si podrobnosti

Začiatok výstavby obchvatu Brezna, ktorý by mal odľahčiť dopravu v centre mesta, sa predpokladá na tohtoročný jún. Budovanie je rozdelené na dve etapy. Keď bude všetko hotové, z mesta sa vylúči tranzitná doprava.

Ilustračný obrázok k článku Obchvat Brezna sa má začať stavať už čoskoro: Prečítajte si podrobnosti
Foto: Eva Viestová

„Momentálne je podaná žiadosť o stavebné povolenie, po získaní stavebného povolenia sa bude súťažiť dodávateľ stavby,“ uviedla Iveta Fedorová, hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC).

Práce za vyše 18 miliónov €

Výstavba celého obchvatu je rozdelená do dvoch etáp. Tento rok by sa mala začať tá prvá – od začiatku vstupu do mesta zo strany od Banskej Bystrice až po Baldovský most. V prípade I. etapy SSC, ktorá je investorom stavby, podala spomínanú žiadosť o stavebné povolenie a v prípade druhej o vydanie územného rozhodnutia.

„Stavba by mala byť financovaná z eurofondov, predpokladaná suma stavebných prác je 18,5 milióna eur,“ priblížila Fedorová. Vybudovaním obchvatu sa vylúči tranzitná doprava z centra mesta a skvalitní sa život jeho obyvateľov. Zvýši sa tiež plynulosť dopravy. Výstavba obchvatu má trvať 24 mesiacov.

Podľa primátora Brezna Jaroslava Demiana ide o základnú otázku riešenia dopravy v meste. „Lebo hlavný cestný ťah, cesta na Horehronie, Čierny Balog, Tisovec, to je križovatka na našom krásnom historickom námestí, cez ktoré prejde denne obrovské množstvo áut, a tým sú potom život aj využitie námestia obmedzené,“ konštatoval primátor.

Ako je to s pozemkami?

Podľa jeho slov úlohy z pohľadu mesta splnili. Mesto malo upraviť svoj územný plán tak, aby sa nové trasovanie v ňom objavilo. „Aby investor nemal problém získať územné rozhodnutie, čo je podmienka na to, aby získal stavebné povolenie,“ konštatoval Demian s tým, že tak urobili na decembrovom zastupiteľstve.

Tiež pozemky, ktoré budú výstavbou zabraté, mesto predalo SSC. „Súbežne tie pozemky, ktoré budú potrebovať pri výstavbe, a potom bude mesto môcť naďalej užívať, sme im dali do prenájmu,“ dodal Demian.

foto : ilustračné tasr

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM