Webnoviny - Svet

Začína sa Beh pre život, výťažok pôjde na výskum rakoviny

WEBNOVINY.SK

Vlani sa Behu pre život v Nitre zúčastnilo rekordných 2249 bežcov. Foto: Ilustračné foto SITA/TescoNITRA 28. mája (WEBNOVINY) – V Nitre sa dnes začína štvrtý ročník Behu pre život. Jeho cieľom je vyzbierať peniaze na nákup prístroja ELISpot, dôležitého pre výskum rakoviny a prípravu protinádorových vakcín. Vlani sa Behu pre život v Nitre zúčastnilo rekordných 2 249 bežcov. Celkovo sa do akcie na Slovensku počas troch ročníkov zapojilo vyše 15 000 ľudí. Tvárou podujatia v Nitre sa aj v tomto roku stali herečka Divadla Andreja Bagara Eva Pavlíková a jeho riaditeľ Ján Greššo. Podujatie organizuje spoločnosť Tesco Stores a Nadácia Výskum rakoviny.

Beh je nesúťažný a jeho začiatok je pred Divadlom Andreja Bagara

Behu pre život sa môže zúčastniť každý bez rozdielu veku či fyzickej kondície, vrátane rodičov s malými deťmi. Trasu, ktorá je dlhá približne štyri kilometre, môžu účastníci prebehnúť alebo aj prejsť tempom s deťmi v kočíku alebo psom. Beh je nesúťažný a jeho začiatok je pred Divadlom Andreja Bagara. Dohliadať naň budú pracovníci asistencie rýchlej zdravotnej pomoci a mestskí policajti. Účastníci dostanú na štarte tyrkysové tričko a štartovné číslo, v cieli potom medailu, malé občerstvenie a tašku s darčekmi od partnerov projektu.

Minimálne štartovné je päť eur pre dospelých, dve eurá pre dôchodcov nad 62 rokov a deti do 18 rokov. Deti do šesť rokov sa môžu zúčastniť zadarmo. Rodinný lístok pre dvoch dospelých a dve až tri deti stojí desať eur. Prispieť na dobrú vec možno aj zaslaním príspevku na účet 2434842458/0200, sms správy v hodnote jedného eura v tvare DMS BEZME na telefónne číslo 877 alebo kúpou darčekových predmetov priamo na mieste akcie.

Na Slovensku každú štvrťhodinu pribudne jeden onkologický pacient

Vlani sa podarilo na Slovensku vyzbierať 68-tisíc eur, za ktoré nadácia Výskum rakoviny zakúpila unikátny diagnostický prístroj pyrosekvenátor pre Ústav experimentálnej onkológie SAV. ,,Na Slovensku každú štvrťhodinu pribudne jeden onkologický pacient a počet onkologických ochorení neustále rastie. Ročne ochorie na rakovinu až vyše 25 – tisíc ľudí a zomrie okolo 12 – tisíc pacientov,“ povedala prezidentka Nadácie Výskum rakoviny Margita Klobušická. Tento rok sa bude Beh pre život konať okrem Nitry, Bratislavy, Žiliny a Prešova po prvý raz aj v Trenčíne.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM