Martin Károly Rôzne

Záha už nie je problém dlhodobý a neriešiteľný

Záha je sprievodným javom refluxnej choroby žalúdka a pažeráka. Tento nepríjemný problém má v súčasnosti pandemický charakter a postihuje ľudí všetkých vekových kategórií.

Liečenie tejto choroby, ktorá spôsobuje vracanie sa obsahu žalúdka do pažeráka, už nie je problém dlhodobý a neriešiteľný.

„Oddelenie miniinvazívnej chirurgie a endoskopie banskobystrickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta ako jediné na Slovensku vykonáva rutinne laparoskopickú operáciu – fundoplikáciu, pri ktorej sa upravia zvieracie mechanizmy spôsobujúce vracanie sa obsahu žalúdka do pažeráka. Ročne urobí 80 až 90 týchto operácií,“ informovala TASR Jana Krupová z referátu pre internú a externú komunikáciu spomínanej nemocnice.

Dodala, že lekári k týmto operáciám pristupujú až vtedy, ak zlyhá medikamentózna liečba a diétne opatrenia. Pre pacienta znamená okamžitú a trvalú úľavu od ťažkostí. Ak sa toto ochorenie vyrieši chirurgickou cestou, môže uchrániť pacienta od ďalších zdravotných komplikácií, akými sú zápaly, vredové ochorenia pažeráka, chrapot hlasiviek, kašeľ či až nádorové ochorenie pažeráka.

Výhodou laparoskopickej operácie je čo najmenšie porušenie brušnej steny, respektíve kože. Neprehliadnuteľná je skutočnosť, že pacient odchádza domov po 24 až 48 hodinách po zákroku, a jeho práceneschopnosť trvá iba 7 až 9 dní.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM