Webnoviny - Svet

Zamestnanci Blackwater musia opustiť Irak

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

BAGDAD 11. februára (WEBNOVINY) – Irak nariadil desiatkam zamestnancov súkromnej bezpečnostnej firmy Blackwater Worldwide, aby do siedmich dní opustili krajinu. V opačnom prípad budú čeliť možnému zadržaniu, informovalo v stredu ministerstvo vnútra. Nariadenie je reakciou na rozhodnutie amerického sudcu, ktorý zrušil obvinenia proti piatim bezpečnostným pracovníkom firmy Blackwater obvineným zo zastrelenia 17 Iračanov v Bagdade. Príkaz sa vzťahuje približne na 250 ľudí, ktorí pre Blackwater v čase incidentu pracovali.

Firma Blackwater, založená v roku 1997, sa stala známou najmä pre svoje angažovanie sa v Iraku, kde si získala pochybnú povesť. Piati jej zamestnanci sa v septembri 2007 zaplietli do prestrelky, pri ktorej zahynulo 17 irackých civilistov. Do Iraku ich nasadili na ochranu pracovníkov amerického veľvyslanectva. Predstavitelia bezpečnostnej služby tvrdili, že strieľali v sebaobrane, keď sa ich konvoj stal terčom útoku. Verziu, podľa ktorej väčšina civilistov zahynula pri incidente bezdôvodne, potvrdilo aj vyšetrovanie FBI.

Administratíva prezidenta Baracka Obamu sa rozhodla obmedziť využívanie súkromných spoločností, ktoré majú na starosti bezpečnosť amerických občanov vo vojnových oblastiach. Ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová povedala, že úlohu takýchto spoločností po viacerých škandáloch vláda prehodnotí. Najznámejším je práve prípad Blackwater.

SITA/AP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM