Rôzne

Zamrznutý Dunaj. Rieku plnú ľadových krýh museli letecky bombardovať

Počas silných mrazov ľadové kryhy zdvihli hladinu do výšky 912 cm. V marci 1956 zaplavila voda breh Petržalky aj prístav, preto sa začalo s leteckým bombardovaním rieky.

Ilustračný obrázok k článku Zamrznutý Dunaj. Rieku plnú ľadových krýh museli letecky bombardovať
10
Galéria
Zdroj: TASR

Zamrznutý Dunaj s plávajúcimi kusmi ľadu je v dnešných časoch skôr atrakciou ako bežným javom. V minulosti boli ničivé následky ľadových krýh oveľa masívnejšie a nebezpečnejšie.

Ľadová povodeň vo februári 1850

Pamätníci tejto udalosti už nežijú, ale v záznamoch sa jasne dočítame, že hladina rieky vtedy vystúpila až na 1 123 centimetrov. Voda a veľké kusy ľadu sa rozlievali cez takmer celé centrum Bratislavy a zaplavili mesto až po Starú radnicu. Z rozsiahlych škôd sa mesto dlho spamätávalo.

90 zamrznutých dní

Dunaj najviac zamrzol v rokoch 1865, 1601, 1606. Ľad bol vraj taký hrubý, že sa dal na ňom založiť oheň.

Najdlhšie bol však Dunaj zamrznutý v zime 1946/47. Ľad zahatal cestu vode na celých 90 dní (od 18. decembra 1947 do 17. marca 1948).

Počas legendárnej zimy 1962/63 Dunaj zamrzol na 80 dní, v zime 1939/40 celkovo na 74 dní, v zime 1953/54 bola rieka pod ľadom 70 dní.

Ako uvádza dunajský lodný kapitán P. Majerník, najčastejšie Dunaj zamŕzal v januári, za polstoročie až 14-krát, v decembri 10-krát a vo februári 6-krát. Zaujímavé je, že veľtok nezamŕza podobne ako hladiny menších ramien a jazier do rovnej hladkej plochy. Na hladinách veľkých riek sa tvoria plávajúce ľadové kryhy, ktoré sa do seba nasúvajú a tvoria rôznorodé tvary.

Letecké bombardovanie Dunaja

V dôsledku silných mrazov, ktoré sa začali 20. februára roku 1956 Dunaj zamrzol. Nahromadené ľadové kryhy v okolí Rusoviec zdvihli hladinu Dunaja do výšky 912 cm. Voda zaplavila celý breh Petržalky aj prístav, preto sa 3. marca začalo s leteckým bombardovaním rieky. Dôvodom boli obavy, že obrovské kusy ľadu môžu poškodiť piliere Starého mosta v Bratislave.

Ľadoborce v akcii

V januári v roku 2006 bol na čas vydaný zákaz plavby po Dunaji v úseku medzi Bratislavou a Komárnom. Obdobný zákaz prijalo vtedy aj Rakúsko na hornom toku Dunaja. Po rieke sa plavili početné ľadové kryhy, ktoré ohrozovali bezpečnú plavbu lodí. Zamrzol aj prívodný kanál na vodnej zdrži Hrušov až po Jarovecké rameno. Ľady na priehrade v Čunove lámali ľadoborcami a odvážali ich do starého koryta Dunaja. Kvôli extrémnym mrazom boli zatvorené aj vodné vráta na priehrade v Gabčíkove.

Situácia bola podobne dramatická aj vo februári 2012. Zdrž nad Čunovskou hrádzou bola zamrznutá s výnimkou úseku vedľa Galérie Danubiana, kde nasadili do akcie ľadoborec. Z nezamrznutého úseku sa voda s ľadovými kryhami valila do starého dunajského koryta.

Zdroj: YouTube.com
Zamrznutý Dunaj
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM