Zo Slovenska

Zápisník záhradkára: Ako vypestovať anglický trávnik a kvety, ktoré vyrazia dych

Čo s cibuľovinami a letničkami, ako získať anglický trávnik a kedy polievať tak, aby ste ušetrili. Záhradná architekta radí, ako sa v druhej polovici leta postarať o okrasnú záhradu.

Ilustračný obrázok k článku Zápisník záhradkára: Ako vypestovať anglický trávnik a kvety, ktoré vyrazia dych
Zdroj: TASR

Okrasná záhrada je pýcha každého záhradkára. Neslúži na pestovanie ovocia ani zeleniny. Je kombináciou kvetov, stromov, kríkov a trávnika s kameňmi či dlažbou. Aké sú pravidlá jej údržby? Radí záhradná architekta Romana Rosundičová, ktorá získala skúsenosti doma i v cudzine.

Čo s cibuľovinami

Po vybratí podzemných častí cibuľovín a hľuznatých rastlín treba tieto uložiť na chladnejšie miesto do vlhkej rašeliny a znovu vysadiť až na jeseň, v septembri alebo októbri.

Dokonalé okrasné kry

Dôležité je aj zastrihávanie okrasných krov. V letných mesiacoch sú to tie, ktoré odkvitnú – ruže, nátržník krovitý. Aby dobre kvitli, musia sa pravidelne zmladzovať väčším rezom. Slúži to tiež na zabezpečenie bohatého kvetenstva v ďalšom roku. Pri popínavých rastlinách platí, že ich treba vyväzovať k oporám.

PREČÍTAJTE SI: Budeme sa potiť, alebo sa máme báť búrok? Čo nás čaká v druhej polovici leta

Recept na anglický trávnik

Túžite po dokonalom trávniku, ktorý je všade rovnako zelený, rovnako kvalitný a vzbudzuje údiv? Bez ohľadu na to, či ste použili špeciálnu zmes semien alebo predpestované pláty, základom úspechu je pravidelné kosenie a zavlažovanie. V prípade kosenia odborníčka odporúča vretenovú kosačku, ktorou dosiahnete najpresnejší rez stebiel. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že čím intenzívnejšiu údržbu si váš typ „koberca“ vyžaduje, tým vyššia je frekvencia kosenia.

Prísun vody musí byť pravidelný a rovnomerný. „Nedostatok vody v hlavnej fáze rastu pozmení vývoj rastlinstva, a to platí aj pri plodinách. Výsledný efekt potom nemusí dosiahnuť žiadanú úroveň,“ poradili nám v jednom zo záhradných centier v Nitrianskom kra­ji.

Hnojenie a zavlažovanie

Rosundičová pridáva aj radu, ako ušetriť pri zavlažovaní. Základom je správne načasovanie – polievať treba večer. Cez deň je totiž príliš teplo, voda sa vyparí skôr a nestihne rastlinu zavlažiť. Či už polievate ručne, alebo pomocou zavlažovacieho systému, robte tak zásadne vo večerných hodinách.

Najpoužívanejšími druhmi tráv sú odrody psinčeka a kostrava, ktoré však ťažšie odolávajú horúčavám a sú pomerne náchylné na škodcov. Pri kobercovom trávniku nezabudnite ani na hnojenie. Štartovacia dávka sa podáva ešte na jar, zabezpečuje sa tým hustota porastu i lepšia kondícia. Nezabudnite ani na pravidelné odburiňovanie a prevzdušňovanie.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Rastú alebo nerastú? Hlavná sezóna ešte len príde, ale už teraz sa košíky plnia

Ako na letničky

Letničky sú sezónne či jednoročné rastliny, ktoré možno pestovať v záhradách aj na balkónoch a oknách. Pri tomto druhu je dôležité zavlažovanie formou zálievky 1– až 2-krát týždenne.

Pravidelné odstrihávanie odkvitnutých kvetov počas celého leta zabezpečí bohaté kvitnutie.

Čo s trvalkami

Trvalky sú viacročné nedrevnaté rastliny, ktoré počas svojho života kvitnú a mávajú aj semená. „Prežívajú“ vďaka tzv. podzemným orgánom, ako sú korene, hľuzy, cibule. Nadzemné časti – listy, stvoly uhynú.

Nezabúdajte ani na pravidelné odstrihávanie odkvitnutých častí. Zabúdať nemožno ani na hnojenie, a to dvakrát mesačne. Samozrejmosťou je odstraňovanie buriny zo záhonov.

ČÍTAJTE AJ: Žlté zlato z poľa: Je pravda, že sa z kukurice priberá?

travnik
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM