Rôzne

Z magických spomienok na vás zavanie nostalgia: 5 detských hier, ktoré by určite stálo za to oprášiť

Dnes si to už možno nevieme predstaviť bez tabletov, mobilov a elektronickýh hier. Michalovčania si však zaspomínali na obdobie bez nich a hry, ktoré hrávali v okolí Michaloviec i na dedinách. Väčšina vás, vašich rodičov či prarodičov sa s nimi už stretla, no niektoré vás prekvapia.

Ilustračný obrázok k článku Z magických spomienok na vás zavanie nostalgia: 5 detských hier, ktoré by určite stálo za to oprášiť
Zdroj: TASR

Lopta z koňa

Začneme tými najstaršími hrami, o ktoré sa s nami podelili naši starí rodičia (75). O lopte z koňa ste ešte asi nepočuli. A možno niektorí aj áno. „Hrávali sme sa s loptou z koňa,“ začala nám vysvetľovať Mária (75). Je ťažké si niečo také vôbec predstaviť a tak nám to musela objasniť. „Keď rodičia vyčesali koňa, urobili nám z toho loptu,“ doplnila. V tom čase to bola vraj bežná zábavka pre deti a možno ju dnes asi prirovnať k nafukovacím detským loptičkám alebo ľahkým loptám z umelej hmoty, ktoré malým deťo ešte neublížia, či neudrú ich.

Bábiky z plátna

Dnes už síce majú dievčatá barbie a moderné bábiky so zvukmi a inými efektami, ale kedysi mali naše staré mamy bábiky z látky. „Keď sa zvýšilo plátno alebo boli v dome staré látky, vyrábali sme si z nich bábiky,“ spomenula si Jana (80) Naplnili ich napríklad vraj ponožkami. Potom si ich uložili do krabice a hrávali sa s ňou. Možno vám to pripomína aj barbie domček. Dievčatá to isto poznajú. V tom čase však nemali Kena ani Barbie, len bábiky z plátna. Vystačili si s nimi celé detstvo.

Podkova namiesto guľôčok

Dosť bolo zábaviek pre dievčatá. Teraz prejdeme k mužským záležitostiam. Guľočky dobre poznáte. Ale že namiesto guľočiek používali skrutky, to sme netušili :-) Asi pred 70 rokmi si chlapci z podkovy povyberali skrutky, vyhrabali dieru do zeme a tam hádzali skrutky. „Keď mal kôň už zlú podkovu alebo sme našli nejakú na zemi, tešili sme sa už na hru,“ rozprával Milan (75). Neskôr naši otcovia (ľudia vo veku asi 50) nahradili skrutky guľôčkami.

Skákanie cez šance :-)

Mladší už poznajú obľúbené skákanie cez šance :-) kanály, ktorými viedla voda… Väčšinou boli na dedinách. Dalo sa v nich schovať, keď sa hrávali skrývačky. Slúžili dobre aj počas naháňačiek alebo len tak počas využitie voľného času. Preskakovať šanec bola veľká zábava, ale aj frajerina. Keď tamadiaľ práve niečo tieklo, ísť tam pre loptu už nebola zábava, ale púšťať také papierové loďky alebo kvety, tak to už hej :-)

10 hlinených za 1 sklenenú

Roky išli ďalej a chlapci namiesto skrutiek z podkovy začali kupovať guľôčky. Podľa dnešných 50-tnikov už boli vtedy aj sklenené. Jeden sáčok guľôčok sa dal kúpiť za pár korún. „Jedna sklenená sa menila asi za 10 až 20 hlinených,“ opísal obchodovanie detských čias Adam (51). Vysvetlil, že veľké mali väčšiu hodnotu ako tie menšie a najvzácnejšie boli sklenené. Ako chlapci sa s nimi nielen hrávali, ale ich aj menili.

Môže vás zaujímať:

Špeciality starých mám spod Vihorlatu, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú

Michalovce a jeho okolie už zaujali mnoho režisérov: Vybavia sa vám v pamäti tieto scény?

Hutorice a zároveň aj spíkujete… Výrazy z východu, ktoré majú význam aj v angličtine!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM