Simona Ivančáková Rôzne

Zaspomínajte si s nami na Vianoce v okolí Popradu kedysi: Čo sa muselo urobiť s bielizňou a kde bol umiestnený stôl?

Pred pár desiatkami rokov sa vianočné sviatky slávili omnoho skromnejšie, ako je tomu dnes. Ako vyzerali najkrajšie sviatky v roku pod Tatrami v minulosti?

Ilustračný obrázok k článku Zaspomínajte si s nami na Vianoce v okolí Popradu kedysi: Čo sa muselo urobiť s bielizňou a kde bol umiestnený stôl?
Zdroj: TASR

Vyzdobené vianočné stromčeky, množstvo darčekov pod nimi, ale aj honosná výzdoba v našich domovoch. Takto vyzerajú Vianoce v Poprade a okolí v súčasnosti. V minulosti to však vyzeralo inak a najkrajšie vianočné sviatky sa slávili omnoho skromnejšie. Na svoje Vianoce z detstva si zaspomínali ľudia, ktorí sú už dnes v dôchodkovom veku.

Na stôl sa dával o jeden tanier viac

„U nás na sviatky muselo byť vždy všetko upratané a na svojom mieste. Spomínam si, že bielizeň musela byť uložená na svojom mieste, pretože sa tvrdilo, že keď v dome cez Vianoce visí bielizeň, tak ten, komu patrí, do roka zomrie,“ povedala Jolana (75). Vianočné sviatky však v tom čase slávili ľudia trošku inak ako je tomu zvykom dnes. Toto obdobie nebolo poznačené honosnosťou a drahými darmi, bolo omnoho jednoduchšie. „Mama vstávala skoro ráno, aby upratala, navarila vianočné jedlo a napiekla koláče. Stôl sme mali umiestnený v kúte izby a vždy na ňom musel byť prestretý biely obrus. Pripravili sme vždy o tanier viac, pretože ten bol na pamiatku zosnulých z rodiny,“ uviedla dôchodkyňa.

A ako vyzeral v tom období vianočný stromček v rodinách pod Tatrami? „Vždy sme mali doma živý stromček. Keďže pochádzam z chudobnej rodiny, tak sme nemali peniaze na ozdoby. Tak sme si ich vyrobili sami. Išlo zvyčajne o orechy, jablká či rôzne ozdoby zo slamy,“ povedal Ján (78), ktorý žije pod Tatrami celý svoj život. Podobne vyzeral stromček aj u Jolany. Tá však dodala, že ako malá pod ním darčeky nikdy neboli. „Prvýkrát som dostala darček, keď som mala možno 11 alebo 12 rokov. Aj to šlo o ovocie. V tom čase ma to veľmi potešilo,“ zaspomínala si Jolana.

Na čelo sa robil medový krížik

V oboch rodinách sa však počas Štedrého dňa dodržiavali aj isté zvyky, na ktoré si po rokoch zaspomínali. „Otec nám vždy pred večerou urobil medom krížik na čelo, aby sme sa mali všetci radi, potom nasledovalo prekrojenie jablka,“ povedal Ján. A aké zvyky sa dodržiavali v rodine Jolany? „Okrem toho, že sme celý deň držali pôst a najedli sa až večer, tak sme od večere nikdy nemohli odísť od stola. Hovorilo sa, že kto by odišiel, tak čoskoro zomrie.“ Obaja sa však vzájomne zhodli, že aj keď boli sviatky v tom čase omnoho skromnejšie, tak boli pekné a radi si na nich po rokoch spomínajú.

Čítajte tiež:

Víťazný vianočný stromček v Poprade? Tak takáto výzdoba sa len tak nevidí!

Nákupná horúčka vrcholí, Popradčania otvorene: Toľko eur minieme na darčeky…

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM