Rôzne

Záujem žien o povolanie vodičky autobusu rastie. Prečo ich chcú cestujúci za volantom?

Povolanie vodič autobusu prestáva byť výlučne mužskou doménou. Záujem žien o toto povolanie stúpa, tvrdí spoločnosť Arriva, ktorá pôsobí na európskom trhu v 14 krajinách.

Ilustračný obrázok k článku Záujem žien o povolanie vodičky autobusu rastie. Prečo ich chcú cestujúci za volantom?
Zdroj: TASR

„Vo Veľkej Británii tvoria ženy približne 10 % vodičov našich autobusov. V susedných krajinách, kde pôsobíme, stúpa záujem o toto povolanie v radoch žien a za posledné roky dosahuje ich podiel niekde až tri percentá. Na Slovensku je medzi vodičmi našej spoločnosti 11 žien,“ povedal László Ivan, generálny riaditeľ spoločnosti Arriva na Slovensku.

Dôvodom je aj skutočnosť, že v porovnaní s minulosťou je šoférovanie autobusu vďaka posilňovačom riadenia a modernej technike fyzicky menej náročné.

Podľa skúseností spoločnosti sú ženy – vodičky medzi cestujúcimi obľúbené. „Cestujúci oceňujú empatiu, napríklad voči starším ľuďom, ale aj mamičkám s kočíkmi,“ povedal Ivan.

Aj to je dôvodom, prečo má firma záujem aj o ďalšie ženy – vodičky. Záujemcom o zamestnanie firma ponúka pomoc pri financovaní rozšírenia vodičských oprávnení zo skupín B a C na potrebné D.

Záujemkyne či záujemcovia o povolanie vodiča si môžu dohodnúť konzultáciu aj skúšobnú jazdu. Spoločnosť Arriva pôsobí na Slovensku od roku 2008 a v súčasnosti zamestnáva takmer 2400 zamestnancov.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM