Kultúra

Pútavé zábery. Fotiť môže každý, načasovanie robí divy i parádne momentky

Načasovanie je jednou z najdôležitejších požiadaviek pri zachytení rýchleho pohybu a vytvorení pútavých snímok. Týmto fotografom sa to podarilo.

Astronomicky rýchlou produkciou fotoaparátov i mobilných telefónov, ktoré majú fotoaparát, sa výrazne zvýšila produkcia tých, čo zhotovujú snímky. Podľa prieskumu BBC ešte z konca roka 2015 vzniká v rámci celého sveta v 60-sekundovom intervale viac fotografií, ako ľudia zahryznú do jedla či sa napijú.

Roman Palkovič, ktorý sa v Bratislave venuje foteniu svadieb, narodeninových osláv, promócií, si myslí, že samotné fotografovanie nie je len o tom, mať v ruke drahý fotoaparát s kvalitným objektívom. Zároveň však hovorí, že množstvo zaujímavých snímok vzniká na čisto amatérskej báze – tam, kde silu momentu ešte znásobujú populárne sociálne siete, na ktorých sa ľudia o fotky delia.

SÚŤAŽ: Získajte kameru, špičkový mobil či okuliare na virtuálnu realitu. Stačí 1 fotka

Fotografovanie ako zábava

„Takmer každý sa chce fotením baviť a pritom k tomu nepotrebuje byť v tomto obore vyštudovaný a znalý. Vždy je to ale o požiadavke. Ak mám na nejakom evente za úlohu odfotiť vkusne oblečený pár v peknom prostredí, musím sa držať týchto mantinelov. V komunálnej fotografii je zadávateľova požiadavka a predstava najvýraznejším momentom,“ hovorí Palkovič.

Zároveň si myslí, že dnes je výrazne populárnejšia zábavná fotografia, pretože pri nej len stačí chytiť do ruky mobil a dať priestor svojej nápaditosti a fantázii. „Aj na tejto úrovni vzniká množstvo pútavých záberov, ktoré sú často populárnejšie. U ľudí majú väčší úspech, ako napríklad klasické triedne fotenie žiakov, či snímky zo stužkových, promócií, svadieb,“

PREČÍTAJTE SI: V Bratislave sú na stenách, stĺpoch a stromoch fotky, ktoré čakajú na náhodného okoloidúceho

Načasovanie robí divy

Internet je plný záberov, pri ktorých sa zatajuje dych, ale aj tých, ktoré pútajú tým, ako výborne sú načasované.

„Pochybujem, že by čo i len polovica autorov týchto fotografií (viď galéria) vedela, ako svoje zariadenie správne nastaviť. Na tomto výbere je však pútavé to, že sa v ňom vyskytuje okrem zábavnej aj naratívna fotografia – akési naaranžovanie pohybu (napr. muž, ktorý žongluje so zapadajúcim slnkom, pozn.). Rovnako ma na ňom baví, že je to mix záberov od bežných ľudí a aj tých, ktorí fotiť vedia.“

Palkovič prezrádza, že pri aktívnych amatéroch, ľuďoch, ktorí si okrem kvalitnej foto výbavy načítali množstvo materiálov o fotografovaní, je populárnou metódou tzv. panning. Ide o zachytenie rýchleho pohybu a zároveň optického odlíšenia predmetu od toho, čo je za ním, pričom je tu snaha znížiť relatívny pohyb predmetu vo vzťahu k fotografovi. V konečnom dôsledku je motiváciou dosiahnuť zníženie celkového rušivého efektu.

Počas fotografovania pohybujúceho sa predmetu je tu požiadavka, aby bol udržaný v rovnakej pozícii po celú dobu trvania expozície. Jej dĺžka musí byť dostatočne dlhá, aby sa pri pohybe fotoaparátom vytvoril efekt rozostretého pozadia. Presná dĺžka expozície závisí od rýchlosti objektu, vzdialenosti od predmetu i ohniskovej vzdialenosti objektívu.

„Platí, že jednoduchšie sa snímajú rýchlo sa pohybujúce objekty, pretože na to netreba taký dlhý expozičný čas. Týmto si ale väčšina ľudí rozhodne hlavu lámať nemusí. Vo väčšine prípadov len stačí chytiť fotoaparát do ruky a skúšať,“ dodáva.

PREČÍTAJTE SI: Fenomén, ktorý nám pomotal hlavy: Už štvrťstoročie surfujume na internete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM