Rôzne

Zaujímavosti z dedinky neďaleko Michaloviec: Čo ju spája s Pavlom Horovom?

Jedna z michalovských obcí sa môže popýšiť artézskymi vodami, významnou križovatkou do Užhorodu, to však nie je všetko. Uhádnete, o ktorej dedinke je reč?

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti z dedinky neďaleko Michaloviec: Čo ju spája s Pavlom Horovom?
Zdroj: TASR

Obec Bánovce nad Ondavou leží medzi mestami Trebišov a Michalovce, uprostred Východoslovenskej nížiny, poniže sútoku Tople a Ondavy, pri juhozápadnej časti Pozdišovskej pahorkatiny. „Bánovce nad Ondavou sú na vyvýšenine, nížinná časť chotára je pokrytá sprašovými uloženinami, na pahorkatine má čiernozemné, miestami slané pôdy,“ píše sa na webe obce.

V katastri sa nachádza v nižších vrstvách zemný plyn a dokonca sú tam zvodnené horizonty artézskej vody výbornej kvality.

Múzeum Pavla Horova obdivujú mnohí

Táto dedinka sa môže pochváliť aj múzeom a to nie hocijakým. Meno, ktoré nesie, je späté s Michalovcami a po tejto osobnosti sú pomenované v meste i školy – Gymnázium Pavla Horova, či Základná škola Pavla Horova.

Tušíte správne. Ide o Literárne múzeum Pavla Horova.

V obci je umiestnené v bývalej štvortriednej základnej škole, otvorenej roku 1936, kde po stavebných úpravách vznikli vhodné priestory pre múzejné a expozičné účely. Expozícia v Bánovciach nad Ondavou má dva hlavné tematické celky: 1. Národný umelec Pavol Horov, 2. Rodáci Pavla Horova.

Významná križovatka Užhorodu

Vznik Bánoviec však súvisel so staršou zaniknutou osadou Kupona, ktorá ležala na pravom brehu Ondavy. Na mieste dnešnej obce bol pravdepodobne majer, kam chodievali obyvatelia Kupony pracovať, ale nakoniec sa tu natrvalo usadili, nakoľko im Ondava rozvodňovaním robila veľké škody.

To bolo aj príčinou neskoršieho zániku osady, len starý zvon z kuponskej kaplnky bol potom umiestnený v bánovskej zvonici.

V 70.rokoch 19.storočia sa stali Bánovce nad Ondavou významnou strediskovou obcou. Dopomohlo k tomu dobudovanie železničnej trate v r.1875, keď sa obec stala významnou križovatkou na Užhorod.

Význam Bánoviec nad Ondavou vzrástol pritom aj ekonomicky, a to zásluhou syrárne a možnosti trhového a jarmočného predaja domácich výrobkov v Michalovciach, kam sa už chodilo vlakom.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM