Tlačové správy

Zažeňte nudu vo vzťahu i v partii: Aj na Slovensku sa dá zažiť hotové dobrodružstvo!

Aj vám sa zdá, že sa váš život vezie v zabehaných koľajach medzi prácou a domácimi povinnosťami? Že sa kamsi podelo čaro neobvyklého a chýba vám trochu dobrodružstva? Možno nastal čas venovať sa novej záľube a vydať sa objavovať nový svet.

Ilustračný obrázok k článku Zažeňte nudu vo vzťahu i v partii: Aj na Slovensku sa dá zažiť hotové dobrodružstvo!
Zdroj: publish.geo.guru

Počuli ste už niekedy o geocachingu?

V priebehu minulého roka sa geocachingu aktívne venovalo až deväťtisíc Slovákov. Mali čo hľadať, na území Slovenska je umiestnených viac ako trinásťtisíc kešiek, nehovoriac o ďalších, ukrytých po celom svete. Že vám slová geocaching a keška nič nehovoria? Tak sa na ne pozrime bližšie.

Keška, oficiálne nazývaná geocache, je krabička ukrytá na zadaných GPS súradniciach. Táto jednoduchá definícia však platí len pre tradičné kešky. Pre nájdenie ďalších typov už nestačí len zájsť na určené miesto, treba sa im venovať viac. Pri mysterkách musíte zapojiť hlavu, pri multinkách nohy a dôvtip, pri terénnych keškách obratnosť a intuíciu.

Na to, aby ste sa mohli hrať geocaching, teda hľadať kešky, potrebujete dve veci – GPS, ktoré je takmer v každom mobile, a chuť objavovať. Po bezplatnej registrácii na celosvetovej stránke geocaching.com si stačí vybrať prvú kešku, stiahnuť súradnice a vyraziť na lov, adrenalín sa dostaví vzápätí.

Časopis o geocachingu v zrozumiteľnej reči

Či už nováčik alebo ostrieľaný senior, dokonca aj známi, nevenujúci sa geocachingu, každý má najradšej autentické kešerské historky. Ústne podávané informácie vždy boli a budú najlepším návodom pre nájdenie tých najlepších kešiek. Aby sme neboli odkázaní len na eventové stretnutia, pred rokom a pol vznikol komunitný časopis Publish!, zatiaľ jediný geocachingový časopis na území Slovenska a Čiech. V ňom sa s nami slovenskí a českí kešeri delia o zážitky z hľadania a zakladania kešiek.

Ak si predstavujete čiernobiely samizdat s niekoľkými stránkami a amatérskym textom, mýlite sa, náš časopis spolutvoria profesionálni grafici. 86 plnofarebných strán tvorí pútavý obsah v podobe stálych rubrík, zaujímavých článkov opisujúcich Slovensko aj zahraničie a krásnych fotografií. O časopise, jeho poslaní a obsahu si môžete prečítať viac na stránke publish.geo.guru a objednať si ho môžete cez shop.geo.guru.

Pri kešerskom časopise môžete relaxovať ale aj naberať inšpiráciu a tipy na kešerské výlety. Často sa stáva, že sa po zverejnení popisu série alebo zaujímavej oblasti na danom mieste viditeľne zvýši počet návštevníkov.

Zdroj: publish.geo.guru

Nesmierne dôležitá výbava

Aby ste do terénu išli riadne vybavení, je tu pre vás prvý slovenský geocachingový obchod. V e-shope si môžete vybrať z rozsiahlej ponuky tovaru, potrebného na hľadanie aj zakladanie kešiek, oblečenia a rôznych trekovacích predmetov. Nájdete tu samozrejme aj všetky čísla časopisu Publish! Tovar si môžete prezerať a objednať na stránke shop.geo.guru, doručíme vám ho poštou alebo si ho môžete vo viacerých mestách Slovenska vyzdvihnúť aj osobne.

V horizonte jedného mesiaca plánujeme v Bratislave otvoriť nový kamenný geocachingový shop, café a klub v jednom. Bude otvorený pre všetkých, kešerov aj nekešerov. Chceme, aby sa v ňom kešeri stretávali pri dobrej káve, organizovali eventy, plánovali výlety a vôbec, aby to tam žilo. Informácie o aktuálnom dianí nájdete na facebookovej stránke GeoAwards Team.

Zdroj: publish.geo.guru

Aktivity na pozadí

Aj v kešerskej komunite občas nastane situácia, keď je potrebné vydiskutovať si niektoré veci so zákonnými inštitúciami. Vtedy vzniká priestor pre občianske združenie Geo.guru chrániace záujmy svojich členov.

Členovia kešerskej komunity sa hlásia k ochrane prírody, preto si občianske združenie ako jednu z prvých úloh stanovilo sformulovanie pravidiel geocachingu v chránených prírodných oblastiach v spolupráci so správou TANAP-u.

OZ podporuje nekomerčné aktivity geocacherov, ako je napríklad vydávanie geocoinov a rôzne vzdelávacie aktivity. Podrobnosti si prečítate na webovej stránke oz.geo.guru alebo na rovnomennej facebookovej stránke.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Magna Interactive
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM