Barbara Dallosová Regióny

Zažite valentínske čaro so svojou polovičkou: 5 najromantickejších miest v Žiari a okolí

Najromantickejší deň v roku je opäť tu a zaľúbení premýšľajú, ako najlepšie stráviť Valentína. Niektorí staví na originálne darčeky, iný zase organizuje fascinujúce výlety. Za romantikou ale netreba cestovať ďaleko.

Ilustračný obrázok k článku Zažite valentínske čaro so svojou polovičkou: 5 najromantickejších miest v Žiari a okolí
Zdroj: Dnes24.sk

Lámete si hlavu nad tým, kam zobrať svojho partnera na Valentína? Chcete vymyslieť niečo, aby ste sa cítili so svojou polovičkou príjemne a pritom si nepredstavujete stráviť 14. február iba v reštaurácií? Máme pre vás päť tipov, kam môžete v tento deň zobrať svoju lásku a nič tým určite nepokazíte. Za atmosférou a peknými výhľadmi pritom vôbec netreba ísť ďaleko.

Park Štefana Moysesa

Historický park pri kaštieli je akousi mekkou všetkých Žiarčanov. Je verejne prístupný za účelom rekreácie a oddychu. V jeho areáli sa nachádza plážové kúpalisko, živý kútik, futbalový štadión, športovo-relaxačné centrum, pamätník Štefana Moysesa, kaštieľ a fontána. Keď doň vôjdete, na chvíľu celkom zabudnete, že ste v priemyselnom meste. Aleje, ktoré vytvárajú košaté stromy, majú svoje čaro v každom ročnom období. Krásnu prechádzku si v ňom môžete užiť aj v zasnežených februárových dňoch.

,,Park je klasika. Môžeme byť radi že máme tak blízko tak krásne miesto. Keďže priateľ v sobotu pracuje, zrejme sa tam práve na Valentína prejsť nepôjdeme. Doženieme to inokedy. A možno je to dobre, park zrejme napadne každému ako prvé a práve v sobotu to tam bude posiate párikmi," uvažuje študentka Kristína (22).

Šibeničný vrch

Miesto, z ktorého máte celý Žiar na dlani. Z takzvaného Šibáku sa pred vami rozprestrie celá Žiarska kotlina. Prechádza na Šibeničný vrch je pritom najdostupnejšia možná túra v okolí, na ktorej zdolanie ani nepotrebujete byť náruživý turista. Miesto ktoré je v Žiari synonymom letných výletov či prechádzok so psom má svoje čaro aj v zimnom období. Rovnako ako pohľad na zasnežený Žiar.

,,Na Šibák chodíme s priateľkou v zime i v lete, nemusí to byť spojené vždy s nejakou romantikou. Je to pekné miesto, ktoré máme blízko a treba to využiť. Obávam sa ale, že ak by tam niekto šiel vyslovene za výhľadom, tak ak bude na Valentína hmla ako dnes, veľa neuvidí," hovorí Žiarčan Ľuboš (29), ktorý kopec dôverne pozná.

Kremnický hrad a priľahlé uličky

Mestskému hradu, týčiacemu sa na vyvýšenine nad historickým námestím mestečka jeho atmosféru nemožno odoprieť. Jeho hradby možno zaradiť medzi najzachovalejšie na Slovensku. V hradnom areáli sa nachádza 6 expozícií v priestoroch štyroch objektov: Románsky karner, Malá veža, Severná veža a Radnica. Nič však nepokazíte, keď vás nohy zavedú cez priľahlé uličky až do útrob samotnej Kremnice. Samotné historické centrum Kremnice je mestskou pamiatkovou rezerváciou a stredoveký Mestský hrad národnou kultúrnou pamiatkou.

,,Je to už dávno, čo som chodila do Kremnice na strednú školu. Vtedy bola sprístupnená len jedna veža, ak si dobre spomínam. Inde nás nepustili. Dnes sa toho dá vidieť viac, mám v pláne si to ísť ešte niekedy pozrieť. Ale určite nie hneď zajtra," hovorí učiteľka Jana (48).

,,To je super nápad, naposledy sme tam boli zo školy a pamätám si že je to tam krásne. Ale tento rok slávime s priateľom spoločne prvého Valentína a dohodli sme sa, že to bude v jeho réžii. Takže vôbec netuším, čo ma zajtra čaká," povedala Miroslava (27).

Šášovský hrad

Rozsiahle ruiny týčiace sa nad Šášovským Podhradím rozhodne patria medzi najzaujímavejšie miesta nášho regiónu. Hrad bol vybudovaný na križovatke, ktorá spájala cestu z Turca (od Kremnice) s cestou, ktorá prechádzala údolím Hrona. Bol postavený na brale Orlí kameň, ktorý vychádza priamo z Hrona. Zrúcanina je opradená legendami a povesťami o jej pôvode, či o tajných podzemných chodbách. Tajomné a romantické. Miesto ako stvorené na strávenie 14. februára.

,,S manželom aj deťmi chodievame na Šášovský hrad v lete, na hradné slávnosti. Pravdupovediac, v zime som tam asi ešte nebola. Môže to byť pekná romantická prechádzka, ale pre mňa nie, ak bude mrznúť. Súhlasím s tým že Valentína netreba len presedieť v reštike, kine alebo pred telkou s bonboniérou. Ale ak je naozaj priveľká zima, na takéto výlety ja nie som stavaná. Dúfam, že manžel tiež takto premýšľa," hovorí so smiechom Žiarčanka a mamina dvoch detí Sima (34).

Západ slnka na Krahuliach

Akoby sa slnko dotýkalo zasneženého horizontu. Takýto pohľad sa vám naskytne pri pohľade na zjazdovku, ktorá sa lúči s dňom. Krahule, dedinka v v geografickom strede Európy, sú ideálnym miestom pre tých, pre ktorých k romantike patrí aj trochu snehu. Prekvapte svoju polovičku a vezmite ju užiť si valentínsku sobotu v kráse Kremnických vrchov.

,,Aj keď teda nepatrím medzi romantikov, západ slnka na krahulskej zjazdovke je fakt neopakovateľný, miestami až gýčovo krásny. Otázne ale je, či by som sem na Valentína dostal svoju romantickú manželku. Ženy majú o romantike často iné predstavy :)," Martin Károly (38), zástupca šéfredaktora mediálnej siete Dnes24.

Za romantikou si môžete odskočiť aj do neďalekého Zvolena. Čítajte tiež: Zažite valentínske čaro so svojou polovičkou: 5 najromantic­kejších miest vo Zvolene

Na fotke: Krahule (foto- SKI Krahule)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM