Monika Hanigovská Regióny Kultúra

Zážitok v Chtelnickom kaštieli: Na slávnostiach ožije Mária Terézia

V Chtelnickom kaštieli sa chystajú Tereziánske slávnosti. Lákať bude Mária Terézia na koči, remeselné trhy, či napríklad rytierska cesta.

Ilustračný obrázok k článku Zážitok v Chtelnickom kaštieli: Na slávnostiach ožije Mária Terézia
Foto: Archív TASR / Zdroj: TASR

Návštevníci sa budú môcť vrátiť do dávnej histórie. OZ Zámok Hlohovec a obec Chtelnica pozývajú na Tereziánske slávnosti, ktoré sa uskutočnia 5. augusta v Chtelnickom kaštieli.

Slávnosti prinesú bohatý kultúrny program, pričom na svoje si prídu aj najmenší návštevníci tohto podujatia. Zaujímavý bude už samotný vstup pre deti na túto akciu. Ako avizujú organizátori podujatia, vstup zdarma získajú deti, ktoré budú vysoké do výšky meča. Takéto meranie sa uskutoční hneď pri vstupe.

Rytierska cesta aj remeslá

Najmenších návštevníkov budú môcť potešiť dobové atrakcie, ale aj tzv. rytierska cesta. „Na deti budú čakať napríklad dobové kolotoče, drevené hračky ale aj naša rytierska cesta. Rytierska cesta sa bude vyznačovať tým, že deti budú musieť prejsť určitou vyznačenou cestou tak, aby sa mohli stať nakoniec rytiermi. Budú sa tak musieť napríklad dostať po vyznačenej ploche baranidlom, vyliezť na pripravenú malú stenu, ďalej si nacvičiť rytierske súboje a až potom, keď prejdú všetkými bodmi sa stanú následne rytiermi,“ povedala pre náš portál Jana Jana Bečkeiová, jedna z organizátoriek tejto akcie.

Na Tereziánskych slávnostiach si však prídu na svoje aj milovníci remeselných dielní a remeselných trhov. Ako nás informovala ďalej organizátorka, na takýchto remeselných trhoch nájdeme napríklad košikárov, drotárov, stolárov, či kováčov.

Historický sprievod Márie Terézie

Návštevníci podujatia sa môžu tešiť aj na sprievod, ktorý sa uskutoční o 14.00 hodine. „Veľkým lákadlom bude určite historický sprievod Márie Terézie. Sprievodom sa najprv ukážu významní šľachtici, ktorí dali postaviť Chtelnický kaštieľ, do sprievodu sa zapoja aj ďalšie významné osobnosti. Následne sa davom na koči prejde Mária Terézia aj s Erdődyovcami. Táto časť programu bude trvať dve hodiny,“ doplnila organizátorka.

Návštevníci si budú môcť tiež vychutnať divadelné predstavenie v podaní divadla „Och“ – Kontesa, ale aj hudobný program a chystá sa aj tombola.

Prinášame vám kompletný program:

Od 11.00 hod.:

  • Slávnostné otvorenie
  • Remeselné dielne a Remeselné trhy
  • Detské atrakcie
  • Hudobný program
  • 14:00 hod.: Historický sprievod Márie Terézie
  • 17:00 hod.: Divadelné predstavenie v podaní Divadla „Och“ – Kontesa
  • 18:30 hod.: Hudobný program
  • 20:00 hod.: Tombola (zlosovateľné vstupenky)

Program sa uskutoční v čase od 11:00 hod. do 24:00 hod.

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM