Nina Táborská Regióny

Zdravotne ťažko postihnutí sa nevzdávajú: Za zrušenie bezplatného cestovania MHD bojujú petíciou

Zrušenie bezplatného cestovania v MHD pre zdravotne ťažko postihnutých vyvolalo ihneď negatívne reakcie. Po novom by totižto najneskôr od 1. novembra 2015 mali platiť polovicu cestovného. To je dôvod, prečo sa pustili do boja. Zbierajú podpisy do petície.

Ilustračný obrázok k článku Zdravotne ťažko postihnutí sa nevzdávajú: Za zrušenie bezplatného cestovania MHD bojujú petíciou
Zdroj: TASR

Výška cestovného má byť od jesene jednotná kvôli zavedeniu III. etapy BID (Bratislavská integrovaná doprava). Aj preto majú byť lístky MHD pre ZŤP za polovičnú cenu. Spoločnosti Slovak Lines a Železničná spoločnosť Slovensko totižto poskytujú zdravotne postihnutým zľavu vo výške 50 percent.

Uznesenie, bolo podľa magistrátu nutné prijať pre ďalšie čerpanie eurofondov z EÚ na dopravu a schválené malo byť ešte za „starého vedenia“.

Po novom by najneskôr od 1. novembra 2015 mali zdravotne ťažko postihnutí platiť polovicu cestovného. Darcovia krvi, protifašistickí bojovníci, politickí väzni a ich rodinní príslušníci budú platiť plnú sumu cestovného. Vozíčkari takýto návrh odmietajú.

Do konca októbra sa preto rozhodli zbierať podpisy do petície za zrušenie tohto rozhodnutia. Z ich biednej podpory môže byť takáto suma pre nich likvidačná.

V uliciach Bratislavy môžete petíciu podpísať i vy. Petičiari majú oblečené čierne tričká so žltým nápisom „MHD pre všetkých“. Na petičnom hárku musíte uviesť svoje meno, dátum narodenia, adresu trvalého bydliska a svoj podpis.

Takéto finančné zaťaženie pre zdravotne ťažko postihnutých môže znamenať značné skomplikovanie ich už beztak zložitej životnej situácie. Väčšina z nich musí totiž mesačne vyžiť maximálne z 250 eur. Nájsť si prácu je pre nich tiež neľahkou úlohou. Platiť polovičnú sumu za cestovanie mestskou hromadnou dopravou, pričom podľa slov Márie Orgonášovej z Asociácie organizácií zdravotne postihnutých, títo ľudia cestujú väčšinou len na veľmi krátke vzdialenosti a prímestské autobusy a vlaky takmer nevyužívajú, bude pre nich znamenať veľkú finančnú záťaž.

Riešenie?

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal predloží už tento mesiac na zasadnutí mestského zastupiteľstva riešenie cestovania zdravotne ťažko postihnutých občanov v MHD.

Na otázku, či magistrát neplánuje prijať výnimku pre zdravotne ťažko postihnutých zatiaľ jasná odpoveď neexistuje. „Pán primátor chce v súčasnosti rokovať s BID a s ministerstvom dopravy, aby mohol eliminovať dopady na spomínané sociálne skupiny. O výnimke zatiaľ nemožno hovoriť, táto možnosť je však momentálne otvorená,“ vysvetlila pre Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Vlna kritiky sa nevzniesla len na adresu poslancov a primátora, ale aj na Dopravný podnik Bratislava. DPB sa však riadi Cenovým výmerom, ktorý určuje Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy.

Podľa Dopravného podniku Bratislava je akceptovanie výnimiek naďalej možné, ak mesto vykrýva výpadky z tržieb. Straty podniku v dôsledku cestovania zadarmo pre zdravotne ťažko postihnutých, darcov krvi a účastníkov protifašistického odboja však vyčísliť nevedia.

„DPB, a.s. nemá evidenciu cestujúcich, ktorí sú držiteľmi preukazov ŤZP a ŤZP-S, ani seniorov nad 70 rokov, takže tieto straty nevieme vyčísliť. V dôsledku bezplatného cestovania pre darcov krvi a odbojárov mal však DPB za rok 2014 stratu vyše 700-tisíc eur,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Prečítajte si tiež: Koľko budú zdravotne ťažko postihnutí platiť za lístok v MHD? Riešenie má primátor predložiť v septembri

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM