Peter Klimant Rôzne

Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Moravciach môžete nazbierať medvedí cesnak!

S teplejšími dňami už začal rásť! Niektorí ľudia medvedí cesnak zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Tento zdravý poklad z prírody je dobre známy aj medzi Zlatomoravčanmi. Ak si ho chcete nazbierať, netreba chodiť veľmi ďaleko.

Ilustračný obrázok k článku Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Moravciach môžete nazbierať medvedí cesnak!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku, ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Neďaleko Zlatých Moraviec

Priamo v Moravciach a blízkom okolí nie je medvedí cesnak podľa miestnych obyvateľov príliš rozšírený. Pokiaľ si chcete túto zdravú pochúťku nazbierať, treba sadnúť do auta a navštíviť neďalekú obec Nová Ves nad Žitavou. Miestny park je ním už doslovne posiaty. Pri našej návšteve sme tu narazili na rodinku zberačov, ktorí nám ochotne prezradili, aké plány majú s nazbieranou rastlinou.

„Chodíme sem každý rok. Najčastejšie z toho robíme pesto, ktoré si potom natierame na chleba. Je to jednoduché. Do mixéra dáme listy cesnaku, vlašské orechy, soľ a olivový olej. Rozmixuje sa do kaše a je to. Skladujeme to v chladničke,“ povedala nám pani Anna. Jej manželovi Dušanovi však medvedí cesnak chutí aj samotný, bez úpravy. Ako nám prezradil, listy si jednoducho kladie na obložený chleba.

Pri zbere medvedieho cesnaku v novianskom parku však treba mať na pamäti, že sa jedná o chránené územie 3. stupňa. V jeho areáli je preto zakázané odoberať podzemné časti rastlín. To platí i pre medvedí cesnak. Informuje o tom aj osadená tabuľa v parku, podľa ktorej porušenie tohto zákazu bude viesť k priestupkovému konaniu.

Nepomýľte si ho s konvalinkou!

Pri zbere medvedieho cesnaku však treba byť opatrný. Ľahko si ho totiž môžete zameniť s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Medvedí cesnak sa dá dobre identifikovať tak, že keď ho človek požmolí v prstoch, zapácha ako cesnak.

Môže vás zaujímať:

Príroda sa už postupne prebúdza: Čo momentálne kvitne v Arboréte Mlyňany?

Park v Novej Vsi nad Žitavou je na medvedí cesnak veľmi bohatý
9
Galéria
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM