Monika Földešiová Rôzne

Zelený čaj proti rakovine

Nie je možné zodpovedne hovoriť o programe prevencie rakoviny pomocou výživy bez toho, aby sme nespomenuli zelený čaj. Zelený čaj je oveľa viac než jednoduchý horúci nápoj.

Zelený čaj je mimoriadnym zdrojom účinných protirakovinových látok, čo ho robí kľúčovým v každej diéte určenej na prevenciu vzniku rakoviny. Čaj je zložitý nápoj obsahujúci stovky chemických látok, ktoré mu dávajú vynikajúcu vôňu, chuť a trpkosť. Prevláda jedna skupina týchto látok, ktoré tvoria viac ako tretinu hmotnosti čajových listov. Sú to polyfenoly, známe ako fl avonoly a bežnejšie sú známe ako katechíny, ktoré sú „ťažkou váhou“ protirakovinovej aktivity zeleného čaju. Ako všetky ostatné polyfenoly, katechíny sú zložité látky, ktoré majú veľmi významnú úlohu vo fyziológii rastlín. Majú protiplesňové a antibakteriálne vlastnosti, ktoré umožňujú rastline úspešne odolávať náporu množstva patogénov. Zelený čaj obsahuje viaceré katechíny, ale „hviezdou“ medzi nimi je epigalokatechín­galát (EGKG) s najvýraznejšími protirakovinovými vlastnosťami. Je dôležité si uvedomiť, že obsah katechínov v zelenom čaji veľmi závisí od miesta pestovania a rozmanitosti čajových odrôd, od zbernej sezóny a od technológie ich spracovania. Analýzou rôznych druhov zeleného čaju sa zistili výrazné rozdiely v obsahu EGKG, ktorý sa uvoľňuje počas výroby čaju. Platí tu všeobecné pravidlo, že japonské zelené čaje obsahujú oveľa viac EGKG ako čínske. Čas prípravy (pred pitím, keď sa čaj máča v horúcej vode) je tiež významným faktorom fi nálneho obsahu polyfenolov. Keď je doba máčania kratšia ako 5 minút, vylúhuje sa len 20 % katechínov z toho, čo sa uvoľní za 8 – 10 minút. Čaj priemernej kvality, ktorý sa máča menej ako 5 minút, obsahuje teda 60-krát menej polyfenolov než čaj výbornej kvality pripravovaný dostatočne dlho. Je jednoznačné, že tieto obrovské rozdiely môžu mať významný dopad na potenciál protirakovinového účinku spojeného s pitím zeleného čaju. Široká škála zloženia rôznych zelených čajov sťažuje každú úvahu o tom, či je možné uplatniť ich chemoprotektívny účinok v klinických podmienkach. Napriek tomu nedávne výskumy zeleného čaju naznačili jeho pozitívnu aktivitu v prevencii rakoviny. Výraznejším sa ukázal vplyv v prípadoch rakoviny močového mechúra a prostaty. Slabší ochranný účinok, ktorý bol pozorovaný pri rakovine prsníka a žalúdka, zneisťujú protichodné výsledky niektorých sledovaní. Tieto rozdiely pravdepodobne vyplývajú z extrémneho kolísania obsahu polyfenolov v zelených čajoch. Najnovšie výskumy zamerané na presné určenie protirakovinového potenciálu zeleného čaju už počítajú skôr s obsahom polyfenolov ako s objemom konzumovaného zeleného čaju.

Viac info aj na www.infopacient.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM