Krimi

Železnice majú problém s neposlušnými deťmi. Životu nebezpečné situácie pribúdajú

Na začiatku školských prázdnin upozorňujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) na nebezpečné hry detí a mládeže na železničných tratiach. Tie ohrozujú plynulosť a bezpečnosť železničnej dopravy a život ich aktérov.

Ilustračný obrázok k článku Železnice majú problém s neposlušnými deťmi. Životu nebezpečné situácie pribúdajú
Zdroj: TASR

K priestupkom a prípadom vandalizmu dochádza podľa hovorkyne ŽSR Martiny Pavlikovej obzvlášť v letných mesiacoch, keď deti ostávajú bez dozoru. Najčastejšie ide o úmyselné umiestňovanie kameňov alebo iných predmetov na koľajnice či do koľajiska, hádzanie kameňov do idúceho vlaku, prebiehanie pred idúcim vlakom, lezenie po vlakoch alebo ich sprejovanie.

Problémy, ktoré ohrozujú životy

„Maloleté osoby a tínedžeri si sami často neuvedomujú, že ohrozujú nielen prevádzku osobnej a nákladnej železničnej dopravy, spôsobujú veľké finančné škody, ale najmä ohrozujú ľudské životy, svoje aj druhých ľudí,“ upozornila Pavliková.

Pri strete vlaku s cudzím premetom v koľajisku dochádza takmer vždy k zmeškaniu vlakov a niekedy aj prerušeniu železničnej premávky. Nárazom sa podľa hovorkyne ŽSR zvyčajne poškodí pluh rušňa, prípadne poškodia brzdové hadice.

Po takomto incidente sa vlaková súprava vždy zastaví a rušňovodič prehliadne rušeň alebo vozeň, ktoré sa v prípade vážnejšieho poškodenia musia vymeniť za náhradné. „Pri strete s cudzím predmetom v koľajisku môže dôjsť až k vykoľajeniu vlaku,“ varovala Pavliková.

PREČÍTAJTE SI: Pri našich hraniciach havarovalo auto plné migrantov, 7 ľudí je v nemocnici

Opakovaná skúsenosť

Takéto opakované činy zaznamenali ŽSR naposledy na jar tohto roku, keď dvaja chlapci, žiaci 8. ročníka ZŠ, v úseku Kremnica – Kremnické Bane opakovane ukladali na koľajnice betónové a traťové značky a kamene. „Z neďalekého lesa potom pozerali, ako vlak tieto prekážky odrazí,“ opísala hovorkyňa ŽSR.

V apríli 2016 narazil vlak v úseku medzi Ľubochňou a Ružomberkom do tehál naukladaných na trati do výšky jeden meter. V máji vlak narazil v úseku Považská Bystrica – Púchov do betónu na železničnom priecestí a koncom júna do detskej autosedačky položenej na koľajniciach medzi Pezinkom a Svätým Jurom. V januári tohto roku sa vlak stretol so snehuliakom postaveným v úseku Žilina – Žilina Teplička. Aj takýto zdanlivo nevinný náraz poškodil rušeň, keď sa ohli dvierka na tiahle.

PREČÍTAJTE SI: Tragédia na trati pri Mikuláši: Pendolíno odstavené, jeden mŕtvy!

Udalosť s tragickým koncom sa stala naposledy v máji tohto roku a predtým aj v máji 2015. Medzi železničnými stanicami Handlová a Chrenovec vlak ťažko zranil chlapca ležiaceho krížom cez koľajnice. Chlapcovi museli amputovať obe nohy od členkov a mal tržné poranenia hlavy. Tento rok vlak medzi stanicami Bratislava Hlavná stanica a Bratislava Vajnory zrazil a usmrtil dvojročného chlapčeka.

V Trnave v marci tohto roku spôsobil 14-ročný chlapec výpadok napätia v nákladnej stanici. Vyliezol na rebrík cisternového vozňa určeného na prepravu metanolu a chcel sa tam odfotiť. Zasiahlo ho však elektrické vedenie s napätím 25.000 voltov. Privolaná sanitka ho odviezla s ťažkými popáleniami. Pred dvoma rokmi vo Vrútkach pri podobnom čine 17-ročný chlapec zomrel. Spolu s kamarátmi popíjali alkohol na odstavenom vozni, pričom ho zasiahol elektrický prúd.

PREČÍTAJTE SI: Alkohol ich stál život! Mladíci, ktorí zahynuli pri nehode, boli opití

Apel na rodičov

Aj na základe týchto tragických udalostí ŽSR apeluje na rodičov, aby svoje deti vystríhali pred podobným počínaním, ktoré môže ohroziť ich život. „Prosíme rodičov, aby svoje deti naučili, že železnica nie je v žiadnom prípade miestom hry, čo môžu takéto hry znamenať a ako sa môže zdanlivo nevinná hra vypomstiť a skončiť až tragicky,“ doplnila Martina Pavliková.

Železnica, vlaky
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM