Monika Vengrínová Rôzne

Zemiansky dvor, amfiteáter, ulička remesiel... Pri Poprade má vyrásť pozoruhodný komplex! VIZUALIZÁCIA

Čím ďalej tým viac sa aj v našich končinách rozmáha zážitkový turizmus. Dovolenkári, ale ani domáci už nechcú len sedieť s vyloženými nohami pri bazéne, ale majú potrebu niečo zažiť, skúsiť na vlastnej koži. Aj preto má v našom regióne vyrásť zemiansky dvor. Čo všetko by sa v ňom malo nachádzať?

Ilustračný obrázok k článku Zemiansky dvor, amfiteáter, ulička remesiel... Pri Poprade má vyrásť pozoruhodný komplex! VIZUALIZÁCIA
Zdroj: Dnes24.sk

Investor pripravil ucelený projekt vybudovania agroturistického komplexu Zemiansky dvor Šarpanec v lokalite na­zývanej Šarpanec, pod úpätím Vysokých Tatier a na ich rozhraní s Belianskými Tatrami. Poslanci Mestského zastupiteľstva v Spišskej Belej tak na svojom zatiaľ poslednom zasadnutí schválili návrh projektovej štúdie, spoluprácu medzi Mestom Spišská Belá a spoločnosťou LBS Nemešany na realizáciu projektu, návrh nájomnej zmluvy, ako i predkupné právo na odkúpenie časti pozemkov.

Kým pôvodne chcel investor tento projekt realizovať v blízkosti Ždiaru, napokon túto lokalitu Spišská Belá neuznala za vhodnú a ponúkla investorovi alternatívu práve v podobe lokality Šarpanec o výmere 62 hektárov.

Celý projekt je tvorený z dvoch častí a to z agrofarmy s chovom hospodárskych zvierat typických pre náš región a agroturistického areálu, ktorý bude ďalej rozdelený do troch samostatných zón. „Nachádzať sa tu bude hipocentrum s jazdeckým areálom a krytou jazdiarňou, kultúrno-spoločenská zóna s amfiteátrom, kolibou, námestím so zvonicou, uličkou remesiel a pod. Súčasťou bude aj športovo-relaxačná zóna s multifunkčnou halou, vonkajšími športoviskami, bowlingovým centrom, či detským krytým ihriskom,“ uviedla Zuzana Nicáková, splnomocnenkyňa firmy MoresResort, ktorá pod Tatrami bude daný zámer realizovať.

Chýbať nebude vodné hospodárstvo, tri náučné chodníky, a to geologický, botanický a zoologický a oddychové zóny pre voľnočasové aktivity ako je turistika, výlety na koňoch a bicykloch a pod. Samozrejmosťou budú parkoviská.

Ako Nicáková ďalej zdôraznila, celý projekt by mal byť prínosom ako pre mesto Spišská Belá, tak i pre celý región. Dôležitým bude podpora nezamestnanosti v regióne, kedy by v zemianskom dvore malo prácu nájsť 50 miestnych ľudí. Ďalej dobudovanie chýbajúcej infraštruktúry mesta i regiónu a v neposlednom rade príjem do rozpočtu mesta Spišská Belá.

Celý projekt by mal podľa investora stáť osem miliónov eur, pričom ide len o orientačnú cenu. Začiatok prác by mal byť realizovaný už v prvej polovici budúceho roka. „Predpokladáme výstavbu areálu v období nasledujúcich štyroch rokov. Nakoľko sa stavebne jedná o pomerne veľké a náročné objekty, jedná sa aj o pomerne veľké presuny hmôt v rámci terénnych úprav, predpokladáme, že sa vytvorí aj pomerne veľký počet pracovných miest v rámci stavebných firiem, ktoré budú realizovať tento projekt. Primárne hodláme využívať stavebné spoločnosti a dodávateľov z regiónu,“ dodala splnomecnenkyňa spoločnosti.

foto vizualizácie: Mesto Spišská Belá

VIZUALIZÁCIE nevšedného komplexu, ktorý má vyrásť pri Poprade
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM