Barbara Dallosová Regióny Zo Slovenska

Žiarske námestie čakajú veľké zmeny: Mesto predstavilo VIZUALIZÁCIE

To, čo bolo tŕňom v oku mnohých Žiarčanov, má byť už toto leto inak. Mesto predstavilo svoju víziu nového námestia.

Ilustračný obrázok k článku Žiarske námestie čakajú veľké zmeny: Mesto predstavilo VIZUALIZÁCIE
4
Galéria
Zdroj: Mesto Žiar nad Hronom

Chýbajúca zeleň na betónovom námestí nie je v Žiari nad Hronom novou témou. Mesto sa zazeleniť námestie pokúsilo už v minulosti, avšak neúspešne.

Už toto leto

Ako na dnešnej tlačovej konferencii oznámil primátor Peter Antal, mesto zverilo zadanie odborníkom a na stole má projekt, ktorý by mal výrazne zmeniť podobu žiarskeho námestia.

Sám primátor konštatoval, že betónové námestie je tŕňom v oku mnohých Žiarčanov. ,,Naši obyvatelia dlhodobo kritizujú, že máme veľké námestie, avšak betónové a takmer nepoužiteľné na stretávanie sa ľudí najmä v letných mesiacoch, kedy teploty vystupujú aj nad 30 stupňov. Preto sme pristúpili hneď začiatkom roka ku spracovaniu štúdie a následne projektovej dokumentácie na takzvané ozelenenie námestia," uviedol.

Realizácia projektu má prebehnúť ešte v tomto roku a už v lete by si podľa plánov radnice mali Žiarčania mali užívať kus prírody v centre.

20 dospelých stromov aj nové lavičky

Podľa slov primátora sa majú zmeny dotknúť priestoru, ktorý začína pred Mestským úradom a pokračuje celým kruhovým námestím. Ako priblížil, nová zeleň bude spočívať v trvalkových záhonoch kvitnúcich väčšinu roka a pribudne tiež približne 20 stromov.

,,Nepôjde o malé dvojmetrové stromy, na ktoré budeme čakať desať rokov, budú to väčšie, zhruba šesť metrov vysoké dreviny, ktoré už majú svoju korunu," ozrejmil primátor s tým, že pod stromami pribudnú tiež nové lavičky.

Do konca marca chce mať podľa Antala mesto na stole projektovú dokumentáciu, následne spustí verejné obstarávanie na realizáciu investičnej akcie. ,,Nedokážeme to realizovať Technickými službami, keďže je to náročná výsadba a musí sa to robiť strojovo,„ vysvetlil. Výšku investície ešte mesto konkretizovať nevedelo. ,,Investícia bude známa, keď bude známy realizačný projekt. Ale odhadom to môže byť od 50 do 100 tisíc eur. Len samotné zrastlé stromy sú cez tisíc eur za jeden kus takže už len materiálový náklad je veľký,“ počíta Antal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM