Barbara Dallosová Rôzne

Žiarsky fotograf Vlado (28) si trúfol na akty: Čo je podľa neho najťažšie na snímaní nahého tela? FOTO

Vladimír Marek sa fotením nikdy neživil, je to však jeho najväčšia vášeň. V jeho archíve nájdete výjavy z prírody, portréty, ale i odvážne fotky, na ktorých hrá hlavnú úlohu krása nahého ženského tela. Fotenie aktov je podľa Vladimíra výzvou, no nie je to jednoduché...

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky fotograf Vlado (28) si trúfol na akty: Čo je podľa neho najťažšie na snímaní nahého tela? FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Vladimír Marek pochádza z neďalekej obce Rudno nad Hronom, momentálne však žije v Žiari. Cez objektív sa na svet pozerá už niekoľko rokov. Začalo to kúpou prvej zrkadlovky. ,,Najprv som si kúpil zrkadlovku a skúšal som, učil som sa sám. Neskôr som si pre zdokonalenie som urobil aj školu digitálnej fotografie," hovorí Vlado o svojich začiatkoch.

Hranica je tenká

Hoci archív mladého fotografa je bohatý na rôzne zábery, ako sám tvrdí, najradšej zachytáva práve ľudí, a tiež, prijíma nové výzvy. Jednou z nich bolo i fotenie aktov. Na otázku, čo je na zachytávaní nahej ženskej siuety najťažie, Vlado odpovedal jasne.

,,Najťažsie pri akte je udržať to v tej rovine, aby akt nevyzeral vulgárne, ale aby fotka bola estetická a vyzdvihla krásu tela a ženské krivky. Je to všetko o hre so svetlom," približuje fotograf.

Ako tvrdí Vladimír, hranica medzi estetickým a vulgárnym niekedy môže byť tenká, do čoho by už ale nešiel, vie presne. ,,Čo je pre mňa jednoznačne vulgárne? Fotenie aktov na štýl erotických časopisov, kde už naozaj nejde o umelecké zachytenie. To je hranica, za ktorú by som nešiel. To nemá nič spoločné s tým, čo si ja predstavujem pod pojmom akt," vysvetľuje.

Niekedy treba prípravu, inokedy sa ide rovno na vec

Zásadnou pri fotení nielen aktov, ale ľudí všeobecne, je podľa Vladimíra komunikácia. Fotograf na jednej a objekt na druhej strane objektívu sa musia cítiť uvoľnene. Ako hovorí o svojej skúsenosti žiarsky fotograf, niekedy to ale ide samo od seba.

,,Je veľmi dôležité pri fotení navodiť príjemnú atmosféru, aby sa aj objekt aj fotograf cítili prirodzene a uvoľnene. Často je dobré si spolu sadnúť a porozprávať sa o predstavách, čo kto od fotenia očakáva. Keď chceme, aby fotenie splnilo, či dokonca predčilo predstavy, nemôžeme podceniť prípravu. Ale niekedy to býva celkom inak. Stáva sa aj, že sa dá improvizovať a „ísť rovno na vec“ a výsledok môže byť vynikajúci…,“ opisuje Vlado.

Okrem ľudí sú ale v hľadáčiku Vladovho foťáka i krajinkárske výjavy či zvieratá. Po pekné zábery z prírody podľa neho vôbec netreba chodiť ďaleko. ,,V našom okolí je veľa krásnych miest na fotenie. Napríklad Kremnica, tá je vynikajúca pre fotenie architektúry a vôbec, celkovo príroda v našom regióne pre fotenie krajiniek skvelá. Takže fotit tu je čo," uzatvára fotograf.

Čítajte tiež:

Žiarsky fotograf Marek (27): Snúbencov nacvakám kde chcú, niektoré lokality sú ale super!

Foto: Vladimír Marek Photography

Fotenie je jeho vášňou: Vlado zachytáva prírodu i ľudí, trúfol si aj na akty
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM