Veronika Ondo-Cholewová Správy Regióny Rôzne

Žijú na Zemplíne a majú 600 úľov: Včelárska rodina sa rozpovedala o svojom kráľovstve

Valentínovi Ličkovi učarovalo včelárstvo. Do jeho tajov však už dávno zasvätil aj svoju rodinu. A veru je sa čo obracať. Veď v súčasnosti majú okolo 600 úľov.

Ilustračný obrázok k článku Žijú na Zemplíne a majú 600 úľov: Včelárska rodina sa rozpovedala o svojom kráľovstve
4
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Valentín Ličko je včelár z dediny Nacina Ves ležiacej v okrese Michalovce. Lásku k včelám má doslova v génoch a odovzdáva ju aj ďalej. Včelárstvu sa venuje už od detstva.

Stovky úľov

Nepamätá si, kedy presne začala jeho láska k včelám, pretože, ako nám rozpovedal, bola v jeho živote prítomná už od začiatku. „Môj otec mal tiež úle,“ povedal pre náš spravodajský portál pán Valentín. Záľuba a láska k včelám prerástla do stoviek úľov. „V súčasnosti máme okolo 600 úľov,“ upresnil skúsený včelár.

Včely sú rozmiestnené v úľoch na rôznych miestach mimo Michaloviec. „Máme viac stanovíšť,“ dodal. Ako priznal, sem-tam sa stalo, že ho včely poštípali. „Tým, že máme veľa včiel, musíme robiť rýchlo a nemáme čas riešiť, či nás pichnú alebo nie. Teda musíme mať ochranné prostriedky,“ reagoval na našu otázku, či ho jeho včielky poznajú a je nutné sa chrániť.

Keď včely uletia

Pán Valentín nám porozprával aj príhodu o tom, ako mu odleteli celé úle. Občas sa totiž stáva, že odletí kráľovná a za ňou aj celý roj včiel. „Keď ide kráľovná, idú všetky. Každému včelárovi sa to občas stane. Ide len o to, či odletí 30% alebo až 90 % včelstva.“ Hodnota jedného úľa je nevyčísliteľná, pretože jeho majiteľ mu dáva nielen časť života, ale venuje mu aj svoju lásku a čas. „Nie je to na okrasu, musíme z toho tiež žiť.“

Kým sa k nám sladký med dostane na stôl, trvá to dlhý čas. Okrem prác včielok, je to aj práca včelára. Ako prezradil V. Ličko, nepoužíva tradičné vytáčanie, ale moderný spôsob. „Pri klasickom vytáčaní by sme taký počet úľov nezvládli,“ doplnil. Zaujímalo nás aj, aká bola minuloročná úroda. „Keď sa to vezme z celej stránky Slovenska, boli oblasti, ktoré vôbec nevytáčali med. Boli oblasti, ktoré mali priemerne med. Nie je to možné hodnotiť celoplošne, či bolo málo alebo veľa medu,“ povedal. Prezradil nám však, že ani u nich nebola bohatá úroda. „Taký slabší priemer,“ zhodnotil.

Krása z vosku

„Máme viac druhov medu a je s tým aj viac práce,“ uviedol nám tento ostrieľaný včelár. Podľa jeho skúseností, ľudia majú najviac radi lesný a agátový med. Medzi obľúbené patria aj pastované medy.

Pán Valentín do tajov včelárstva už dávno zasvätil aj svoju rodinu. Manželka s dcérami sa venujú výrobe rôznych výrobkov zo včelieho vosku. Rovno nám aj ukázal anjelikov, či ovečky zo včelieho vosku – prácu jeho manželky. Výroba sviečky závisí od jej veľkosti. Pri ich tvorení používajú špeciálne formy. „Máme náš vosk, dáme ho zohriať na určitú teplotu a potom vosk odlievame do foriem,“ popísala manželka pána Lička. Dodala, že človeka to musí baviť, aby sa niečomu takému venoval. Zdobiť voskové figúrky a sviečky pomáhajú aj dcéry. Svoje skúsenosti tak posúvajú Ličkovci ďalšej generácii.

OBRAZOM: Včelárska rodina zo Zemplína sa má čím pochváliť
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM