Webnoviny - Svet

ŽILINA: Turčianske Teplice sú najlepšie pre biznis

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

ŽILINA 8. februára (WEBNOVINY) – Najlepším mestom pre biznis v Žilinskom kraji za rok 2009 sú Turčianske Teplice, vychádza to z prieskumu denníka Hospodárske noviny, agentúry NADSME a Dexia Banky Slovensko. Ako agentúru SITA informoval prednosta Mestského úradu v Turčianskych Tepliciach Peter Matula, nie všetci miestni podnikatelia s výsledkom prieskumu celkom súhlasia, kritizujú najmä prístup samosprávy a vedenia mesta k podnikateľskému prostrediu a mestu vyčítajú aj nedostatočnú reakciu na krízu. Podľa podnikateľky Miriam Hechelmann sú podmienky na podnikanie v meste mizerné, Peter Kováč zase kritizuje vysoké poplatky za komunálny odpad, ktoré sa odvíjajú od počtu stoličiek. Naopak podľa podnikateľa Jána Šipulu primátor pohol mnohé veci dopredu, ako príklad uviedol digitalizáciu služieb samosprávy pre verejnosť.

Nezávislí odborníci hodnotili hospodárenie mesta, výšku vyberaných daní a poplatkov, čerpanie prostriedkov z eurofondov, ako aj možnosti bankových služieb, vysokorýchlostného internetu, separácie odpadu či existenciu priemyselných parkov. Dôraz kládli tiež na dostupnosť nehnuteľností vrátane obytnej infraštruktúry, kvalitu verejnej a individuálnej dopravy, digitalizáciu služieb či možnosti klientskeho centra. Podľa analytikov majú Turčianske Teplice relatívne nízke dane, niektoré typy daní dokonca nevyberajú vôbec. „Výškou daní sme už roky nehýbali, zvýšili sme len poplatok za likvidáciu komunálneho odpadu, pretože mesto ho vysokou mierou dotovalo. Aj napriek tomu máme stále jeden z najnižších poplatkov za odpad na celom Slovensku,“ povedal primátor Michal Sygút. Napriek nesúhlasu viacerých podnikateľov berie takéto ocenenie ako inšpiráciu do ďalšej práce. „Toto prestížne ocenenie vnímam ako odmenu za množstvo práce, ktorú sme za posledné roky odviedli. Teda aj za to, že sme zaviedli viacero inovácií, zohnali milióny eur z fondov EÚ na rekonštrukciu školy, vzdelávanie zamestnancov mesta, separáciu odpadu a neustále zlepšujeme podmienky pre život obyvateľov nášho mesta a jeho návštevníkov,“ dodal Sygút.

Nezávislí odborníci hodnotili všetky mestá v Žilinskom kraji a na základe vypracovaných podkladov určili bodovým hodnotením víťazov a poradie v jednotlivých krajoch. V rámci Žilinského kraja na druhom resp. treťom mieste skončili mestá Rajec a Martin. Turčianske Teplice v minulosti získali aj cenu najlepšia inovácia Žilinského kraja 2008 za mestský poukážkový systém a ocenenie Zlatý erb na konferencii ITAPA 2009 za digitalizáciu služieb v samospráve.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM