Soňa Vanovčanová Regióny Zo Slovenska

Žilinskí poslanci rozhodli: Budú sa premnožené diviaky loviť?

Mestskí poslanci sa na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva jednohlasne zhodli na opatreniach voči premnoženej diviačej zveri v katastri mesta.

Ilustračný obrázok k článku Žilinskí poslanci rozhodli: Budú sa premnožené diviaky loviť?
Zdroj: TASR

Diviaky trápia Žilinu už viac ako sedem rokov. Hoci sa vykonalo niekoľko opatrení, divú zver sa nepodarilo úplne vyhnať do dostatočnej vzdialenosti od žilinských sídlisk a mestských častí. Diviaky sú premnožené a pre hľadanie potravy chodia do bezprostrednej blízkosti ľudských príbytkov.

„Problémy s výskytom diviakov v našom meste sú dlhodobé. Nepomohlo ani vybudovanie plotu pozdĺž sídliska, ani pachové odpudzovače, či odstraňovanie krovín. Dokonca sme v meste zorganizovali poľovnícke ak­cie zamerané na odstrel diviakov, no problém stále pretrváva,“ vysvetlil žilinský primátor Igor Choma.

Ako uviedla hovorkyňa Mesta Žilina Barbora Zigová, Mesto Žilina nemá priame kompetencie túto situáciu riešiť, nemá totiž priamy dosah na poľovnícke združenia ani lesný úrad. „Jediné čo môžeme robiť, je spolupracovať s poľovníckym združením pri osvete, aby sme zabránili konaniu, ktoré láka diviakov za zdrojom potravy do obývaných lokalít mesta,“ doplnil Igor Choma.

Mestskí poslanci riešili tento závažný problém aj na svojom ostatnom zasadnutí (pondelok 12. februára). Vyzývajú Poľovnícke združenie Hubertus v Žiline, aby zabezpečilo účinné opatrenia na minimalizáciu škôd spôsobovaných premnoženou diviačou zverou a aby využilo zákonné zásahy a dostupné spôsoby na zníženie jej početnosti. Navyše sa obracajú so žiadosťou o povolenie mimoriadneho lovu diviačej zveri aj na Okresný úrad v Žiline.

Časť návrhu, ktorá počíta s mimoriadným povolením lovu diviačej zveri v spomínaných častiach Žiliny, aby sa tak predchádzalo škodám, podľa poslanca Petra Bačinského neprichádza do úvahy. Dotknuté časti, kde sú diviaky premnožené, sa totiž nachádzajú mimo poľovné revíry v osídlených oblastiach.

„Jediná možná vec je vyčistiť prostredie a poľovačke sa poprípade venovať potom – mimo sídliska,“ uviedol Bačinský.

Mestské zastupiteľstvo nakoniec prijalo navrhované uznesenie upravené o pozmeňujúci návrh Petra Bačinského. Ten spočíva vo vytvorení pracovnej skupiny, ktorá bude pôsobiť pri Komisii životného prostredia a budú v nej zastúpení odborníci z oblasti poľovníctva a lesného hospodárstva, mestského zastupiteľstva, Mesta Žilina i Mestskej polície.

„Cieľom komisie by bolo vyznačiť územie, ktoré je potrebné upraviť v zmysle odstránenia kríkov a náletov, aby diviačia zver nenachádzala útočisko. Ďalším bodom bude predložiť Mestskému zastupiteľstvu časový a územný plán postupnej úpravy územia s predpokladaným dopadom na finančný rozpočet a zabezpečenie kontroly tejto lokality ohľadom vytvárania skládok biologického odpadu Mestskou políciou,“ uviedol Bačinský.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM