Igor Petrík Správy

Žilinskí vedci získali grant 2 milióny €: Pod Dubňom vzniklo špičkové výskumné pracovisko!

Výskumníci zo Žilinskej univerzity pracujú od začiatku februára pod vedením rakúskeho experta na inteligentné dopravné systémy. Uspeli v projekte Európskej komisie, vďaka čomu získali grant na vybudovanie špičkového pracoviska a zamestnanie svetového odborníka.

Ilustračný obrázok k článku Žilinskí vedci získali grant 2 milióny €: Pod Dubňom vzniklo špičkové výskumné pracovisko!
Zdroj: TASR

Tím odborníkov zo Žilinskej univerzity, ktorému sa podarilo uspieť v projekte Európskej komisie na vytvorenie akademického miesta Európskeho výskumného priestoru (European Research Area Chair), začal od 1. februára pracovať pod vedením rakúskeho experta na inteligentné dopravné systémy Karla Ernsta Ambroscha. Informovala o tom hovorkyňa Žilinskej univerzity Katarína Géčová.

Uspel len jeden tím zo Slovenska

V projekte Európskej komisie sa podľa nej zatiaľ podarilo uspieť iba jedinému vedeckému tímu zo Slovenska. „Získaný grant v hodnote dva milióny eur je určený na vybudovanie špičkového pracoviska a zamestnanie svetového odborníka v oblasti, ktorej sa bude miestny tím pod jeho vedením venovať. Rakúskeho experta na inteligentné dopravné systémy Karla Ernsta Ambroscha vybrala odborná komisia zo štyroch prihlásených kandidátov,“ povedala Géčová.

Doplnila, že približne pred rokom prezentovala Európska komisia oficiálne výsledky hodnotenia návrhov projektov pilotnej výzvy 7. rámcového programu EÚ „ERA Chairs.“ „Cieľom výzvy bolo nájdenie špičkových pracovísk s vysokým potenciálom rozvoja v menej rozvinutých regiónoch EÚ a podpora ich ďalšieho rozvoja v definovaných oblastiach. Zo 111 podaných návrhov projektov nakoniec v Európe podporili 11. Tím Žilinskej univerzity projekt nazval Pozdvihnutie dimenzie výskumu a inovácií v oblasti inteligentných dopravných systémov na Žilinskej univerzite,“ dodala hovorkyňa.

Projekt pomôže rozvoju mobility

Projekt je súčasťou aktivít Univerzitného vedeckého parku na Žilinskej univerzite. „Zaoberá sa v súčasnosti vysoko aktuálnou témou podpory najrôznejších dopravných a prepravných systémov a procesov pomocou najmodernejších technológií, najmä informačných a komunikačných technológií,“ priblížil koordinátor projektu Milan Dado.

„Náš výskum umožní rozvoj bezpečnej, udržateľnej a pohodlnej mobility. Okrem oblasti výskumu sa chceme zamerať tiež na aplikácie, ktoré sú potrebné a využiteľné tak u profesionálov v oblasti inteligentných dopravných systémov, ako aj u širokej verejnosti. Medzinárodná spolupráca prispeje k zviditeľneniu žilinského regiónu, jeho výskumníckej komunity, ako aj priemyselných partnerov z relevantných oblastí. Na základe týchto krokov by mal projekt prispieť k vytvoreniu nových pracovných miest, ekonomickému rastu a odbornosti,“ zhrnul plány v rámci projektu Ambrosch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM