Eliška Šándorová Rôzne

Zima a mráz vyštípu líca, ale aj zaťažia pokožku. Odborníčka upozorňuje na znamienka

Počas letných mesiacov je pleť vystavovaná väčšej záťaži. Na jeseň preto potrebuje regeneráciu a dôkladné ošetrenie. Ako na našu tvár vplýva chlad?

Ilustračný obrázok k článku Zima a mráz vyštípu líca, ale aj zaťažia pokožku. Odborníčka upozorňuje na znamienka
Zdroj: TASR

Počas letných mesiacov je pleť vystavovaná väčšej záťaži. Klimatizované priestory, prašnosť na uliciach, chlórová voda v bazénoch, ale najmä slnečné žiarenie sú faktory, ktoré môžu mať na pleť negatívny dopad.

Zmeny na koži podmieňuje časť ultrafialového žiarenia, ktoré podľa vlnovej dĺžky rozdeľujeme na UVB a UVA žiarenie. "Spektrum UVB sa podieľa na tvorbe vitamínu D, vplýva na imunitu. pomáha pri hnednutí pokožky, no zároveň spôsobuje jej sčervenanie až spálenie. Vedie k zdrsneniu, neživému vzhľadu pleti, tvorbe pigmentácií a urýchľuje vráskavenie,“ upozorňuje MUDr. Janka Holešovská z medicínsko–estetického centra Medicor.

Ako ďalej dodáva, UVA preniká do hlbších vrstiev kože, podkopáva základy a štruktúru kože, pretože rozrušuje a ničí vlákna kolagénu a elastínu. Spôsobuje priamo zhnednutie pokožky, bez výraznejšieho začervenania.

"Je zodpovedné za predčasné starnutie a tvorbu vrások, stratu odolnosti a pružnosti, tvorbu rozšírených cievok a pigmentácií,“ hovorí lekárka. Oba typy žiarení podľa odborníčky svojím kumulatívnym vplyvom zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože.

Zdroj: TASR

Je čas na jesennú regeneráciu

Vplyvom rôznych faktorov sa pokožka po lete stáva suchšou, citlivejšou a hlavne dehydratovanou. Je náchylnejšia na rôzne zmeny, napríklad tvorbu pigmentových škvŕn, cievok na tvári či vrások. Preto by mala byť starostlivosť po lete zameraná predovšetkým na hydratáciu..

Kyselina hyalurónová

Obľúbenou formou regenerácie bývajú mezoterapeutické ošetrenia tváre, krku, dekoltu aj rúk. "Ich podstatou je aplikácia roztoku s obsahom kyseliny hyalurónovej a vitamínov do povrchových vrstiev pokožky pomocou drobných mikrovpichov. Po opakovaných ošetreniach je pleť dokonalé hydratovaná a pružnejšia,“ vysvetľuje lekárka.

Kyselina hyalurónová je tiež účinnou pomôckou pri vypĺňaní vrások. Po ošetrení by ste sa mali vyhnúť slnečnému žiareniu, preto je vhodné absolvovať ho práve počas jesenných alebo zimných mesiacov.

Chemický píling je vhodný pri redukcii a odstraňovaní farebnej nejednotnosti pleti, drsného povrchu pokožky a hyperpigmentácií. Možnosťou je aj laser.

"Laser používame aj ako metódu na oddialenie starnutia. Ide o fotorejuveni­záciu, metódu, ktorá pracuje na báze intenzívneho pulzného svetla a využíva princíp zničenia vybraných buniek teplom. Svetlom sa cielene prehrievajú farebné zmeny pokožky, ktoré sa následne odstránia, v hlbších vrstvách dochádza k deštrukcii poškodených vlákien a k formovaniu nového kolagénu. Výsledkom je spevnenie kože, zvýšenie jej elasticity a redukcia vrások, pleť sa rozžiari, farebne zjednotí a vypne,“ popisuje Holešovská .

Pozor na znamienka

Zvýšenú pozornosť po lete venujte znamienkam. Ak pozorujeme zmeny či vznik nových výrastkov, je vhodné navštíviť dermatológa, aby skontroloval, či je všetko v poriadku.

Ilustračné foto, TASR

Pokožka a znamienka
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM