Aktualizované Kristína Kožiaková Rôzne

Zima už ukazuje svoju pravú tvár: Čo robí breznianska radnica pre bezdomovcov?

Zima je už naozaj tu. Počasie určite v tomto období komplikuje život aj ľuďom bez domova. Brezno im ponúka niekoľko možností ako zmierniť príkoria zimy.

Ilustračný obrázok k článku Zima už ukazuje svoju pravú tvár: Čo robí breznianska radnica pre bezdomovcov?
Zdroj: TASR

Mesto Brezno pre ľudí bez domova poskytuje sociálne služby krízovej intervencie v Nocľahárni „Nádej“. Viac informácií sme sa dozvedeli od Janky Lemberkovej, poverenej vedením Odboru starostlivosti o obyvateľa.

Nocľaháreň je k dispozícii v čase od 18.00 hod. do 6.00 hod, kde po splnení podmienok majú možnosť prenocovať za poplatok 0,70 Eur za noc.

„V priebehu dňa môžu využiť taktiež sociálne služby denného centra „Lúč“, kde im je bezplatne poskytované sociálne poradenstvo a za poplatok 0,50 Eur majú možnosť si z vlastných surovín pripraviť v kuchynke jedlo a vykonať základnú osobnú hygienu,“ informovala ďalej Lemberková.

Orientačný počet občanov bez prístrešia je približne 45, z toho 22 klientom sú poskytované sociálne služby v nocľahárni. Kapacita nocľahárne je pre 24 klientov.

„Chcem zdôrazniť, že nocľaháreň, ani útulok nie je určená na trvalé bývanie. V prípade útulku ide o poskytovanie ubytovania na určitý čas a v prípade nocľahárne, ktorá je v meste Brezno v prevádzke od 1.1.2016, ide o ubytovanie poskytnutím prístrešia na účel prenocovania,“ konkretizuje.

Podľa jej slov prípady neprispôsobivých občanov, ktorí sa odmietajú podriadiť akýmkoľvek pravidlám a o ponúkanú pomoc nestoja, sa síce vyskytujú, ale už menej často. Pokiaľ rušia nočný kľud, alebo páchajú trestnú činnosť sú riešení pomocou mestskej, prípadne štátnej polície.

„Našou snahou je pomôcť klientom, samozrejme s ich aktívnym pričinením, problémy riešiť a opäť sa zaradiť do bežného života,“ prezradila na záver Lemberková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM