Správy

Zistenie, ktoré veľa vysvetľuje. Mimozemšťania umierajú mladí

Je to dôvod, prečo sme sa ešte nestretli s mimozemským životom? Alebo je pravda niekde úplne inde a vedci sa aktuálnym predpokladom mýlia?

Milióny ľudí po celom svete otázka života mimo planéty Zem zaujíma. Sci-fi seriály roky pútajú veľkú pozornosť, organizujú sa konferencie, prednášky, stretnutia nadšencov, ktorí sú zavše ochotní uveriť akejkoľvek konšpirácii.

Pozrime sa ale na možnú existenciu výskytu života mimo našej planéty z pohľadu tých najpovolanejších – vedcov.

Podľa najnovších zistení má byť vznik života v mimozemskom priestore bežnou záležitosťou. Od vzrušenia ale nekričme, jeho dĺžka totiž trvá až príliš krátko na to, aby sme sa s ním reálne mohli stretnúť a prípadne nadviazať kontakt, ako je tomu vo fantastickej literatúra a filmoch.

Najzásadnejším problémom života na iných planétach je teda fakt, že vydržal veľmi krátko. Stáť za tým má schopnosť regulovať nebiologické mechanizmy. Tá je podľa odborníkov tým, čo umožňuje život na Zemi.

E.T. nie je na programe dňa

Astronómovia našli v posledných rokoch množstvo planét, kde by bol možný vznik nejakej formy života. Dokonca boli objavené aj podmienky porovnateľné s našou planétou a tým pádom aj veľmi lákavé hľadanie odpovede na otázku, či sme vo vesmíre sami.

Hľadanie života mimo Zeme sa v ostatných desaťročiach stalo priam Svätým grálom. Ten, kto ho objaví, sa navždy dostane do histórie, sám ju začne písať.

Aktuálne sa nám ale dostáva jednoduchej odpovede – mimozemský život existuje, alebo skôr existoval, respektíve je možné, aby tomu tak bolo s dodatkom, že sa to deje len na úrovni mikróbov, ktorých životnosť má zanedbateľnú dĺžku.

Veľa o tom napovedá práve vývoj kamenných planét, ide o vyhynuté fosílne mikróby. Literárna predstava o votrelcovi z vesmíru, ktorý terorizuje ľudskú populáciu je potom na míle vzdialená od reality, rovnako tak tá o mierumilovnom alienovi menom E.T., ktorý sa pýta domov.

PREČÍTAJTE SI: Nápoj starší ako Biblia. V Izraeli vyrábajú pivo, ktoré nás prenáša stáročia späť v čase

Život mimo Zeme je neudržateľný

Podľa tvrdení časopisu Astrobiology je práve skorý zánik planét a hviezd, rovnako tak aj pôsobenie najrôznejších fyzikálnych síl a chemických reakcií dôvodom, prečo doposiaľ nebol život mimo Zeme udržateľný.

Jednoducho povedané, ak by podmienky na iných planétach neboli nestabilné, mali by sme vo vesmíre susedov. V popredí sa teda stále drží model hovoriaci o tom, že priestor pre život musí byť najprv obývaný, aby v ňom vôbec nejaký dlhodobo udržateľný život mohol byť.

Ak by sme sa preniesli o zhruba miliardu rokov do minulosti, Mars a Venuša boli podmienkami podobné Zemi oveľa viac ako je tomu teraz. Je tu teda predpoklad, že udržateľnosť života na našich susedských planétach bola v tom období vyššia. Dnes je to len utópia, či možno zbožné prianie vedcov a nadšencov, veď Venuša prešla výrazným navýšením teploty a Mars zasa ochladením, obe navyše sprevádzala vysoká radiácia.

Ak teda ma spomínaných planétach bol v minulosti život, nemal dlhé trvanie.

Mars sa nám podobá

Roky je známe, že Zemi najpodobnejšou planétou je práve Mars, preto je tu predstava, že ak sa niekde mohli objaviť formy života, tak práve na ňom.

„Červená planéta“ bola v minulosti hostiteľom mnohých vodných plôch, na jej povrchu boli oceány, pričom voda znamená život, z čoho vychádzajú aj vedci pri tvrdeniach, že na Marse život svojho času musel existovať.

Naproti tomu ale stoja tvrdenia, že vesmírne žiarenie, resp. nedostatočná ochrana pred ním, veľmi rýchlo život nielen na „červenej planéte“ zničilo. Výskumníci ale stále dúfajú, že sa im podarí nájsť aminokyseliny, stavebný kameň bielkovín, ktoré by v desiatkach výskumov potvrdili prítomnosť života vo vesmíre.

Podľa odhadov by totiž aminokyseliny mohli prežiť až miliardu rokov, predpokladá sa, že práve na Marse takúto dobu prežilo niekoľko zložených organizmov.

„Pátranie“ pokračuje. Vychádza sa z odhadu, že na Marse boli oceány prítomné pred takmer 3,5 mld rokmi, je teda veľmi náročné nájsť také vzorky, ktoré by teóriu podporili a potvrdili.

Vedci tak apelujú, aby sa hlbšie zasahovalo do jeho povrchu. Pretože zodpovedať stanovenú otázku chce prelomovú odpoveď. Nielen predpoklady.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM