Barbara Dallosová Regióny Rôzne Zo Slovenska

Zlatý potok na úplnom začiatku: Takto rástol areál, z ktorého zostali len ruiny, FOTO

Na archívnych fotkách sa naširoko usmievajú obyvatelia dedinky, ktorí Zlatý potok pomohli postaviť. Vtedy ešte netušili, že príbeh legendárneho motorestu skončí smutne.

Ilustračný obrázok k článku Zlatý potok na úplnom začiatku: Takto rástol areál, z ktorého zostali len ruiny, FOTO
8
Galéria
Zdroj: Kronika S.Kremnička (F. Kovár)

Podnik, vo svojej zlatej ére známy široko-ďaleko, stál na ceste medzi Žiarom nad Hronom a Kremnicou oproti dedinke Stará Kremnička. Pamätníci z obce na Zlatý potok spomínajú nielen ako na motorest. Za bývalého režimu to bol vychytený rekreačný areál a pre miestnych bol srdcovkou i preto, že ho pomáhali stavať vlastnými rukami. V deväťdesiatych rokoch prešiel Zlatý potok do rúk súkromníkov, obľube sa tešil naďalej. Jeho príbeh ukončil ničivý požiar v roku 2002. Po ňom už Zlatý potok prevádzku nikdy neobnovil a na mieste zostali len ruiny.

,,Motorest sa postupne staval v rokoch 1977 – 1985, najprv motorest, potom chatky na ubytovanie, neskôr zasa sa rozširovala kuchyňa a jedáleň," vysvetľuje miestny obyvateľ František Kovár, ktorý sa tiež venuje mapovaniu minulosti regiónu a zbieraniu starých fotografií.

Aj vďaka jeho archívom zostáva v kronike obce spomienka na časy, keď motorest pri ceste rástol. Vysmiati súdruhovia a súdružky sa po tvrdej lopote, ešte s pracovnými nástrojmi v rukách, hrdo fotili pod nápisom Reštaurácia Zlatý potok. Pozrite si zábery z budovania areálu v našej fotogalérii.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM