Martin Sýkora Regióny Zo Slovenska

Zlepšia bociany pôrodnosť? Pod Tatrami pribudlo 51 mláďat bociana bieleho

Pracovníci Správy PIENAP-u každoročne pravidelne kontrolujú technický stav hniezdnych podložiek a vyčistia ich od odpadkov. Mláďatá aj spočítali.

Ilustračný obrázok k článku Zlepšia bociany pôrodnosť? Pod Tatrami pribudlo 51 mláďat bociana bieleho
Zdroj: Dnes24.sk

V okrese Kežmarok a Stará Ľubovňa sa v tomto roku vyliahlo 51 mláďat bociana bieleho, oproti roku 2016 ide o nárast, vtedy ich bolo 44. Vyplýva to z výsledkov monitorovacej akcie Správy Pieninského národného parku (PIENAP).

„Bociany odpad produkovaný človekom často využívajú pri stavbe hniezd, ktorý sa nakoniec stáva osudným pre násady alebo pre vyliahnuté mláďatá. V prípade, že hniezdo obsahuje veľa igelitov pod znáškou, v daždivom období voda z hniezda neodteká, vajíčka sú zaplavené, dochádza k ich podchladeniu a zastaveniu inkubácie,“ vysvetlil riaditeľ Správy PIENAP-u Vladimír Kĺč.

Naopak, počas horúčav dochádza k prehrievaniu hniezda. „Rôzne šnúry a drôty sú pascou pre vyliahnuté mláďatá, ktoré ak sa zamotajú, dochádza k ich uduseniu, k nekróze zamotaných končatín s následným úhynom,“ poznamenal.

Zdroj: TASR

V územnej pôsobnosti Správy PIENAP sa nachádza viac ako 40 hniezd, pričom najviac, a to päť, ich je v obci Plavnica. V okresoch Stará Ľubovňa a Kežmarok skontrolovali pracovníci 25 hniezd v 17 obciach.

„K podchladeniu znášky došlo na hniezde v obci Chmeľnica, v Spišskej Belej a Starej Ľubovni. Dve uhynuté mláďatá boli v hniezde v Bušovciach,“ priblížil Kĺč.

Spoločenská hodnota bociana je vyčíslená na takmer 1660 eur. Za niekoľko dní sa mladé bociany začnú učiť lietať. Každoročne sa pri rozlietavaní zraní niekoľko desiatok mláďat. „V prípade nálezu takéhoto bociana, ale aj iných chránených živočíchov je potrebné túto skutočnosť oznámiť na čísle 112 alebo na príslušných správach národných parkov a správach chránených krajinných oblastí,“ uzavrel Kĺč.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM