Webnoviny - Svet

Zmajkovičová o zúžení imunity nehlasovala

WEBNOVINY.SK

Renáta Zmajkovičová Foto: SITA

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – Zúženie poslaneckej imunity, ktoré navrhol poslanec za KDH Daniel Lipšic, podporilo v dnešnom hlasovaní 63 zo 142 prítomných poslancov národnej rady. Nestačilo to však na to, aby návrh prešiel do druhého čítania.

K opozičníkom, ktorí za návrh zahlasovali všetci, sa pridali Miroslav Kotian a Ľudmila Mušková z ĽS-HZDS, národniari Jozef Ďuračka, Jozef Rydlo a podpredsedníčka parlamentu Anna Belousovová, ako aj ôsmi nezaradení poslanci. Z nezaradených zákonodarcov nebol nikto proti, no František Mikloško a Vladimír Palko sa zdržali. Renáta Zmajkovičová zo Smeru-SD, ktorá návrh na zúženie imunity predložila na predchádzajúce rokovanie Národnej rady, no nakoniec ho stiahla, pri Lipšicovom návrhu nehlasovala, aj keď bola v sále prítomná. Rovnako sa zachoval aj jej stranícky kolega Mikuláš Krajkovič. Predseda národnej rady Pavol Paška (Smer-SD), ktorý v minulosti prišiel s návrhom na úplné zrušenie imunity, dnes hlasoval proti Lipšicovmu návrhu.

Z poslaneckého klubu ĽS-HZDS boli proti návrhu na zúženie imunity traja poslanci, väčšina sa však zdržala, medzi nimi aj Vladimír Mečiar. Podobne hlasovanie vyzeralo aj v klube Smeru-SD a SNS, ktorej líder Ján Slota sa na rokovaní nezúčastnil pre chrípku.

Návrhov na zúženie či zrušenie imunity bolo už v parlamente niekoľko. Poslanci za šestnásť rokov samostatného Slovenska dlhodobo odmietajú vzdať sa akýchkoľvek svojich výsad, napríklad široko koncipovanej imunity či nezdaniteľných paušálnych náhrad. Po viacerých škandáloch opitých zákonodarcov za volantom nakoniec pripustili aspoň to, že polícia voči nim môže postupovať ako voči bežným občanom, keď pod vplyvom alkoholu spôsobia nehodu.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM