Lucia Lauková Správy

Zmeny v školskom zákone: Na maturitách by mohli mať dozor učitelia z iných škôl

Ministerka školstva Martina Lubyová oznámila prípravu novely školského zákona. Zmeny by mali nastať aj na maturitách.

Ilustračný obrázok k článku Zmeny v školskom zákone: Na maturitách by mohli mať dozor učitelia z iných škôl
Zdroj: TASR

Ministerstvo školstva pripraví v krátkodobom horizonte novelu školského zákona, od ktorej si sľubuje zvýšenie objektivity pri maturitách. Na pôde Národnej rady SR to vo štvrtok oznámila ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS).

Problém maturít

Šéfka rezortu odpovedala v rámci Hodiny otázok na dotaz opozičného poslanca Eugena Jurzycu (SaS). Ten chcel vedieť, či Lubyová súhlasí s hlavnou školskou inšpektorkou, podľa ktorej by riešením problému nedovoleného vylepšovania výsledkov testov externej časti maturít mohla byť existencia nezávislých testovacích centier.

Dozor z iných škôl

Lubyová tvrdí, že po zmene školského zákona by sa mal na maturity vzťahovať podobný režim ako na Testovanie 9. „Teda maturity by boli strážené a organizované externými pedagógmi z iných škôl. Pri Testovaní 9 sa to už osvedčilo, zatiaľ čo maturita je v zmiešanom režime, keď niekde sa zúčastňujú externí pedagógovia a niektoré časti si hodnotia sami interní pedagógovia,“ vysvetlila.

Zvýšenie objektivity

Od novely zákona si teda ministerstvo sľubuje zvýšenie objektivity. „Uvedomujeme si, že v niektorých druhoch škôl dochádza k nedovolenému správaniu u žiakov a zrejme aj pedagógov v rámci hodnotenia maturitných skúšok,“ uistila Lubyová.

Na margo Jurzycom spomínaných testovacích centier uviedla, že je to progresívne riešenie. „Treba brať ale do úvahy rozpočtové a kapacitné obmedzenia. Máme však národný projekt ‚Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania‘, ktorý sa skončil v roku 2015. V rámci tohto projektu boli odpilotované tzv. testovacie centrá na školách, v ktorých mohli prebiehať tieto elektronické testy,“ ozrejmila Lubyová s dôvetkom, že už v minulom školskom roku sa elektronická forma pilotne testovala na 110 školách a do budúcna sa to má rozširovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM