Webnoviny - Svet

ZMOS: Povodne by mali byť vládnou prijoritou

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA BRATISLAVA 29. augusta (WEBNOVINY) – Pre Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) predstavujú výsledky piatkového výjazdového rokovania vlády nádej, že problematika povodní bude dlhodobo v rebríčku vládnych priorít na najvyšších priečkach. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré dnes poslal agentúre SITA hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

„Nesúvisí to len s vyhláseniami niektorých predstaviteľov exekutívy, ale aj s prijatím konkrétnych úloh,“ konštatuje v stanovisku predseda ZMOS Michal Sýkora. Združenie zároveň podporuje iniciatívu smerujúcu k vybudovaniu komplexného modelu založeného na širokej prevencii a integrovanom manažmente vôd, funkčnom krízovom manažmente v čase povodní a finančne zabezpečenom postupe prác pri odstraňovaní povodní a iných živelných udalostí. Podľa Sýkoru voči povodniam potrebujeme široké partnerstvo, ktoré nerozlišuje medzi miestnou územnou samosprávou a štátom, ale medzi aktívnymi partnermi, ktorí chcú a vedia ako problémy riešiť.

Združenie zdôrazňuje, že problematika povodní a minimalizovania dopadov živelných pohrôm je otázka zodpovednosti a nie ľahkovážnosti. Preto združenie samospráv bude aj naďalej na rokovaniach tlmočiť a presadzovať požiadavky miest a obcí, ktoré súvisia s ochranou nielen komunálneho či súkromného, ale aj štátneho majetku.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM