Regióny Zo Slovenska

Známa dedina v okrese Prešov: Bývalé smetisko zmení na turisticko-oddychový park!

Obec Demjata v okrese Prešov zmení bývalé smetisko na turisticko-oddychový park s jazierkom, altánkom a lavičkami. Samospráva tu preinvestuje cez 53 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Známa dedina v okrese Prešov: Bývalé smetisko zmení na turisticko-oddychový park!
Zdroj: TASR

Na projekt získala vyše 45 000 eur z eurofondov, zo štátneho fondu dostala príspevok viac ako 5 300 eur a piatimi percentami sa bude na ňom spolupodieľať obec. Starosta Demjaty Vladislav Bašista uviedol, že ide o projekt cezhraničnej spolupráce, ktorý realizujú s poľskou Gminou Zarszyn v Podkarpatskom vojvodstve. Je financovaný z programu Interreg Poľsko – Slovensko.

Altánok aj mostík

Projekt je rozvrhnutý na jeden rok, začali ho realizovať v marci tohto roka a dokončia ho do konca februára budúceho roka. Pozemok, ktorý je asi 200 metrov od obce, patrí samospráve, doteraz ho zrevitalizovali, urobili na ňom terénne úpravy, vyčistili zanesený potok, dali do pôvodného stavu jazierko a postavia tu altánok, mostík cez potok, lavičky a murované koše. Návštevníci si na informačnej tabuli budú môcť prečítať zaujímavosti o histórii, mikroflóre a faune tohto regiónu. Nový turisticko-oddychový park bude slúžiť tak pre obyvateľov obce, ako aj pre turistov.

„Táto plocha niekedy nebola vôbec využívaná. V dávnej minulosti tam bolo močarisko, ktoré navštevovali divé kačice. Postupom času sa táto lokalita zmenila na smetisko. Z toho dôvodu sme sa rozhodli túto plochu revitalizovať. Je to obecný pozemok a snažíme sa ho pre občanov skrášliť, pripraviť im prostredie na turistiku a hlavne na víkendový oddych. Nájdu tam prvky drobnej architektúry, kde by si pri jazierku alebo pri opekačke v krásnej prírode skrášlili víkendové chvíle. Nájdu tam prvky drobnej architektúry, bude tam jazierko, veľký altánok, posedenie, budú tam ohniská,“ uviedol starosta.

Súťaž vo varení

Súčasťou projektu sú spoločné integračné a edukačné aktivity. Vstupná konferencia sa konala v Poľsku, v októbri budú svojich partnerov hostiť v Demjate. Starosta doplnil, že sú pozvaní na dožinky na Zarszynsky zámok, kde sa bude konať súťaž vo varení „Dobrého sedliackeho aj panského jedla“. Radi by im to oplatili možno pozvánkou na obecnú zabíjačku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM