Jakub Haršany Zo Slovenska

Znamenia zverokruhu slúžia ako stretávacie body v parku

Sad Janka Kráľa patrí medzi najobľúbenejšie parky v meste. Partie známych sa radi stretávajú pri znameniach v malých kruhovitých priestoroch.

Ilustračný obrázok k článku Znamenia zverokruhu slúžia ako stretávacie body v parku
Zdroj: Dnes24.sk

Sad Janka Kráľa bol založený v rokoch 1774 až 1776. Dôvodom bola snaha vytvoriť park, ktorý by bol prístupný verejnosti. Park vznikol na pravom brehu Dunaja medzi mostom SNP a Starým mostom.

Usporiadanie chodníkov dáva parku tvar osemramennej hviezdice, pozdĺž ktorej vysadili jednotlivé aleje stromov. Celkový charakter parku dotvárajú, okrem veľkej sochy Janka Kráľa, aj menšie architektonic­ké prvky.

Kruhovité miesta

Priestory kruhovitého tvaru, v strede ktorých stoja sochy znamení zverokruhu. V parku nájdete všetkých 12 znamení. „Guľové sochy sú vyrobené z červeného andezitu a vytvoril ich v roku 1981 sochár Rastislav Miklánek,“ informovala nás Michaela Platznerová z miestneho úradu v Petržalke.

Každé znamenie má svoje miesto. Sochy sú dookola obkolesené lavičkami, ktoré tak vytvárajú akúsi dôvernú atmosféru priestoru. Prostredie je ideálne na stretnutie s kamarátmi, rodinou, na odpočinok či rozhovor.

V súčasnosti pôsobí okolie znamení trocha zanedbane. Niektoré sochy sú pomaľované sprejermi a lavičky už nie sú v stopercentnom stave. Ako stretávacie body partií, skupiniek či kamarátov však tieto kruhovité priestory slúžia naďalej a celému parku zároveň dodávajú astrologický nádych.

Podľa Platznerovej vznikli tieto miesta preto, aby si každý mohol sadnúť k tomu svojmu znameniu a vychutnať si príjemné posedenie v tieni dvestoročných stromov.

Prečítajte si aj: Cintorín, ktorý vás zahalí svojou tajomnosťou

Znamenia v Sade Janka Kráľa
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM