Katarína Oravská Rôzne

Známy brezniansky M-klub oslavuje: Čo kvôli nemu spravili vtedajší mladí, sa už dnes nevidí!

Presne pred 45. rokmi bol otvorený brezniansky M-klub. Čo spravili vtedajší mladí, aby ho vybudovali, sa už dnes nevidí! Mládež tu vypila stovky fliaš kofoly a zabávala sa na plese starých mládencov a dievok. V klube besedovali Hammel či Neckář.

Ilustračný obrázok k článku Známy brezniansky M-klub oslavuje: Čo kvôli nemu spravili vtedajší mladí, sa už dnes nevidí!
Zdroj: Dnes24.sk

Písal sa 24.apríl 1970. Práve v tento deň otvoril svoje brány M-klub. Vznikol z iniciatívy mládežníckej organizácie Mostárne v nevyužitých priestoroch závodného klubu ROH. Jeho cieľom bolo účelne využívanie voľného času mladých ľudí pracujúcich v tomto podniku aj študentov breznianskych škôl. Pôvodne mala byť v tomto priestore vináreň, ale mládežníckej organizácii sa podarilo presvedčiť vedenie podniku Mostáreň, aby tam bol klub mladých.

Vyše stovka členov

A tak sa v suterénne dnešného Mestského domu kultúry zrodil kultový M-klub. Breznianka mládež si ho vybudovala takpovediac vlastnými rukami. Väčšinu peňazí získala zo zberu železného šrotu.

„Členom klubu sa mohol stať každý po dovŕšení 16 rokov. V čase piateho výročia svojho vzniku v roku 1975 evidoval M-klub 182 členov. Členské bolo 25 Kčs,“ priblížil jeden zo zakladateľov M-klubu a jeho dlhoročný vedúci Daniel Rakyta.

Klub bol otvorený každý deň od 16:00 do 22:00. Jednotlivé dni boli venované večierkom s náučno-zábavným programom, resp. kvízmi, diskotékam, spoločenským hrám, čítaniu časopisov i sledovaniu televízie. Klub mal svoj hudobný automat, ale hrala tú aj živá kapela. V M-klube fungovali aj rôzne záujmové krúžky. Klub organizoval aj spevácke súťaže a mal aj svoje úspešné divadielko.

„Ústredným nápojom M-klubu bola kofola. Na odbyt však išli i rôzne džúsy, mušty, ovocné poháre, koktaily, čaj, káva, coca-cola. A čuduj sa svete – tento nealkoholický klub bol rentabilný! Denne sa tam vypilo napr. 40 džúsov, 200 fliaš kofoly a 20 káv. Bolo to aj zásluhou výbornej barmanky Terézie Borovičovej z Hornej Lehoty,“ opísal Rakyta.

Netradičný viacboj

Každoročným vyvrcholením činnosti klubu boli festivaly M-klubu usporiadane v mesiaci jeho založenia. V rámci tohto podujatia sa organizovali rôzne súťaže napr. v detskej kresbe na dlažbe. Najväčší úspech mal festivalový viacboj – súťaž v neobvyklých disciplínach – skok vysokých s kufrom, beh na 60 metrov opačne, preteky s detskými kočíkmi, beh vo vreciach.

Mládež zo všetkých kútov Slovenska sa chodila do breznianskeho klubu zabávať aj na ples starých mládencov a dievok. „Zlatým klincom bola voľba najsympatickejšej starej dievky a starého mládenca,“ spomína Rakyta.

Klub navštevovala aj zahraničná mládež z NDR, NSR, ZSSR, Francúzska, Bulharska, Maďarska, Poľska, Juhoslávie, Vietnamu a Česka. Výnimkou neboli ani populárne osobnosti ako Václav Neckář, Pavol Hammel, Peter Spálený či Jiři Štědroň. Najskôr vystúpili v Dome kultúry a potom besedovali v M-klube. V klube však museli organizovať aj besedy s rôznymi osobnosťami politického a verejného života v meste.

Po roku 1978 podľa Rakytu činnosť klubu na určitý čas stagnovala. Po roku 1992 v súvislosti so zrušením svojho zriaďovateľa – domu kultúry – M-klub v Brezne zanikol.

Čítajte tiež:

Členské 25 Kčs a denne vypitých 200 fliaš kofoly: Breznianska mládež si pred 45. rokmi vybudovala vlastný klub

V breznianskom klube sa objavil Hammel aj Neckář: Miestna mládež sa bavila behom na 60 m opačne :)

Tieto fotky vás určite dostanú: Pozrite, aká zábava sa strhla na plese starých mládencov a dievok pred rokmi :)

Foto: Archív Daniela Rakytu

Známy brezniansky M-klub oslavuje!
40
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM