Adriana Banásová Kultúra

Známy francúzsky fotograf bude počas mesiaca fotografie vystavovať v Danubiane. Viete, akým typom fotografií sa Robert Doisneau preslávil?

V Danubiana Meulensteen Art Museum, najmladšom európskom múzeu moderného umenia, bude v mesiaci fotografie dominovať výstava PĘCHEUR D’IMAGES. Už 3. novembra, predstaví na vernisáži dielo známeho francúzskeho fotografa 20. storočia Roberta Doisneaua.

Ilustračný obrázok k článku Známy francúzsky fotograf bude počas mesiaca fotografie vystavovať v Danubiane. Viete, akým typom fotografií sa Robert Doisneau preslávil?
Zdroj: Dnes24.sk

„Tento umelec, ktorý bol známy svojimi ironickými fotografiami, miešaním sociálnych vrstiev a excentrikov na uliciach aj v kaviarňach súčasného Paríža, by mal zaujať aj slovenského diváka,“ povedal riaditeľ Danubiany Vincent Polakovič.

Doisneau, pod vplyvom diel Andrého Kertésza, Eugčna Atgeta a Henriho Cartiera-Bressona, predstavil vo vyše 20 knihách obraz ľudskej krehkosti a života ako sériu pokojných a protirečivých momentov. Viaceré z jeho najpamätnejších fotografií vznikli po druhej svetovej vojne. Jeho fotografie sa nikdy nevysmievali svojim objektom, preto napríklad odmietol fotografovať ženy, ktorým oholili hlavy ako trest za to, že spávali s Nemcami.

Výstavu PĘCHEUR D’IMAGES si návštevníci budú môcť pozrieť v Danubiane na Divokej vode v Čunove do 9. decembra.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM