Prokop Slováček Rôzne

Znova vás poštípali? Dajte im po nose domácim repelentom + RECEPTY

Odmietate striekať na svoje telo chémiu? Vyskúšajte domáce repelenty, ktoré vás pred komármi môžu ochrániť rovnako spoľahlivo, ako tie z drogérie.

Ilustračný obrázok k článku Znova vás poštípali? Dajte im po nose domácim repelentom + RECEPTY
Zdroj: internet

Otravne bzučia a nepríjemne štípu. Hoci komáre aktuálne nie sú premnožené, dokážu nám pobyt v prírode poriadne znepríjemniť. Ak sa snažíte žiť bio, alebo chemické repelenty neradi používate, napríklad aby ste chránili zdravie svojich detí, vyskúšajte tie prírodné.

Nezabudnite však, že prvou a hlavnou ochranou pred komármi je vhodný odev, ktorý pokrýva čo najväčšiu časť tela. Repelent používajte iba na tie miesta, ktoré ostali nepokryté. Ako sa teda môžeme proti komárom brániť čisto prírodnou cestou? Skúste jeden, alebo kombináciu viacerých receptov.

Vonná lampa

Na stôl, pri ktorom sedíte, postavte vonnú lampu. Vône, ktoré sa odparujú z éterických olejov, nebudú komárom po chuti. Buď kúpite špeciálne namixovaný repelentný olej, alebo skombinujte oleje vyrobené z týchto ingrediencií: škorica, mäta, medovka, levanduľa, klinček, jalovec, alebo tzv. citronelu.

Citrus a cesnak na tanieri

Na stôl môžete porozkladať tanieriky, na ktorých rozhodíte plátky citrusov – limetky, citróny, pomaranče. Do nich zapichnite klinčeky. Pekne to vyzerá a komáre vás budú obchádzať. Pre posilnenie účinku môžete na tanieriky pridať ešte aj na plátky pokrájaný cesnak, alebo lístky bazalky.

PREČÍTAJTE SI AJ: Skôr ako nás samičky pichnú, spária sa. Je tu čas komárov

Rozmarínovo – levanduľový repelent

Polievkovú lyžicu levandule a hrsť rozmarínu (sušeného cca 150 g, čerstvého cca 300 g) zalejte litrom vriacej vody. Nechajte lúhovať, dovtedy, kým masa nevychladne. Potom pridajte polievkovú lyžicu vínneho octu a prelejte do vhodného rozstrekovača. Uchovávajte v chladničke.

Karafiátový repelent

Kvety karafiátu, cca 5 kusov, čím viac tým je vývar silnejší, vložte do termosky. Zalejte a zatvorte. Nechajte lúhovať 24 hodín a prelejte do vhodného rozstrekovača. Uchovávajte v chladničke.

PREČÍTAJTE SI AJ: FANDÍME SAGANOVI: Hlasujte v galérii, fotografujte a hrajte o ceny za stovky eur

Klinčekový repelent

Korenie, ktoré poznáme ako klinček nahádžte do klasickej alpy, alebo rovno do bylinkovej „francovky“. Nechajte aspoň týždeň macerovať, potom pridajte ešte aj štipku škorice. Roztok bude rovnako účinný aj pri tíšení svrbenia, keď vás už komár poštípe.

Repelent z telového mlieka

Pár kvapiek éterického oleja (mäta, medovka, levanduľa, citronela) pridajte do trošky telového mlieka. Ním sa potierajte. Pokožka ostane vláčna a pre komárov odpudzujúca.

komare
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM