Alexandra Húsková Krimi

Zo strechy budovy RTVS evakuovali zraneného vrtuľníkom. Asistovali hasiči aj záchranári

V Mlynskej doline bolo dnes rušno. Pred budovou RTVS sa zhromaždilo niekoľko hasičských jednotiek a záchranárov. Prebehlo tu totiž taktické cvičenie so simulovaným požiarom na najvyšších poschodiach. Viete, za koľko minút sa hasiči dostanú na 21. poschodie?

Ilustračný obrázok k článku Zo strechy budovy RTVS evakuovali zraneného vrtuľníkom. Asistovali hasiči aj záchranári
Zdroj: Dnes24.sk

Krajské riaditeľstvo hasičského a záchranného zboru v Bratislave organizovalo taktické cvičenie hasičských jednotiek a zložiek záchranného systému. Požiar bol nasimulovaný v stúpačke káblového vedenia na 21. poschodí.

Pri zásahu pracovalo 29 príslušníkov hasičského zboru z Bratislavy, Senca a Malaciek a 6 zdravotníkov. Dokopy bolo pred prázdnou budovou RTVS zoradených 10 kusov hasičskej techniky, jeden vrtuľník a 2 posádky záchrannej služby.

„Vykonávali sme vyhľadávanie, záchranu a evakuáciu osôb. Zranenia boli nasimulované, traja boli ťažko zranení, pár ľudí intoxikovaných, dôležité bolo vyhľadať osoby v priestore a vykonať evakuáciu,“ uviedol veliteľ zásahu Adrián Mifkovič z HaZZ Bratislava.

Hasiči boli rozdelení na tri zásahové úseky. Prvý bol určený na likvidáciu požiaru na 21. poschodí, druhý robil prieskum a záchranné práce nad požiarom smerom k streche, tretí zásahový úsek tvoril zálohu, materálno-technickú základňu a vykonával prieskum od 21. poschodia na prízemie.

„Zranení boli rozmiestnení po viacerých poschodiach, na 25.poschodí bolo šesť zranených, smerom hore ďalší štyria a na 28.poschodí bol posledný, ťažko zranený človek, pri ktorom sme si precvičili evakuáciu zo strechy budovy vrtuľníkom," priblížil veliteľ zásahu Adrián Mifkovič.

„Vždy je čo zlepšovať, taktické cvičenie je na to, aby sme si veci nasimulovali a nacvičili. Po zhodnotení zásahu môžeme vykonať opatrenia na zlepšenie v budúcnosti,“ doplnil.

„V budove už nesídlime. Som rád, že naša budova, ktorá dlho patrila k najvyšším na Slovensku, teraz poslúžila k preventívnej činnosti. Je to miesto, kde sa takéto veci dajú unikátne trénovať. Na niečo je ešte naša budova dobrá,“ uviedol Václav Mika, riaditeľ RTVS.

Dvadsať poschodí s dvadsiatimi kilami navyše

Vybehnutie na 21. poschodie trvalo hasičom z „tretieho úseku“ približne 7 minút. Na sebe mali výstroj s váhou niečo málo do dvadsať kilogramov. Niesli si so sebou aj dve kyslíkové bomby „dvojičky“ a dve masky.

Cestou naspäť robili prieskum každého poschodia, pričom na prehľadanie priestorov jedného poschodia budovy mali približne päť minút.

„Pri povolaní hasiča musí byť prítomný rešpekt, nie strach. Človek potrebuje mať pud sebazáchovy, aby nekonal bezhlavo,“ hovorí o svojej práci Michal Kovár z Okresného riaditeľstvo HaZZ Malacky. V Malackách absolvujú priemerne jeden výjazd denne, celkovo však majú okolo štyristo výjazdov ročne.

Prečítajte si aj:

OBRAZOM: Bežná asanácia budovy sa skončila padnutou stenou a lešením priamo na trolejbuse s cestujúcimi

Jednotné oblečenie aj celkový vizuál. Vianočné trhy po novom chystá aj mesto, trhovníci majú poslednú šancu prihlásiť sa

Simulácia požiaru na najvyšších poschodiach v budove RTVS
15
Galéria
Evakuácia zraneného zo strechy RTVS - taktické cvičenie
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM