Webnoviny - Svet

Zomrel Imrich Vaško, zakladateľ KU v Ružomberku

WEBNOVINY.SK

Imrich Vaško Foto: osobnosti.skRU­ŽOMBEROK 9. februára (WEBNOVINY) – Dnes zomrel Imrich Vaško, bývalý dekan Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku a spoluzakladateľ univerzity. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca univerzity Vladimír Buzna. „Budeme spomínať predovšetkým na dobrého človeka, veriaceho muža, žičlivého a usmiateho profesora. Záležalo mu na univerzite, jej kvalite a katolicite. Stratili sme človeka, ktorý miloval Slovensko, jeho národ a kultúru. Človeka, ktorý mal rád hory, skláňal sa pred nimi, lebo nám ich dal Boh. V ostatných dňoch sme ho z univerzity často navštevovali. V posledných chvíľach života pri ňom boli rodina, priatelia aj kňazi. Odišiel od nás dobrý, múdry a svätý človek, ktorý nám bude pomáhať z neba,“ povedal rektor univerzity Tadeusz Zasepa.

Zádušná omša sa v Ružomberku uskutoční 10. februára o 12:00 v Kostole sv. rodiny v Ružomberku-Rybárpoli, o deň neskôr pohreb s omšou v konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove o 12:00.

Imrich Vaško sa narodil v roku 1936, pôsobil ako vedec, literárny kritik a básnik. Bol členom redakčných rád viacerých odborných časopisov. Autorsky a spoluautorsky vydal od roku 1979 do roku 2000 šesť monografií, dodnes bol editorom desiatky zborníkov, ako aj autorom piatich básnických zbierok. Bol nositeľom Veľkej medaily sv. Gorazda udeľovanej ministrom školstva, Ceny mesta Ružomberok, Ceny primátora mesta Ružomberok, Medaily za rozvoj Katolíckej univerzity a mnohých ďalších.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM