Tlačové správy

Zoznámte sa s históriou nohavičiek, pančúch a čižiem

Nosí ich každá žena a bez nich by si prakticky už nedokázala predstaviť svoj život. No nie je to až tak dávno, čo dámy bez nich dokázali žiť a dokonca ani o nich nevedeli.

Ilustračný obrázok k článku Zoznámte sa s históriou nohavičiek, pančúch a čižiem
Zdroj: TASR

Kde siaha história týchto kúskov. Ktorý z nich vznikol ako prvý? Boli to dámske čižmy, nohavičky či pančuchy? Čítajte sa ďalej a dozviete sa, kde siahajú korene týchto kúskov, bez ktorých by život nebol taký príjemný.

Dámske čižmy a ich história

Kožené dámske čižmy resp. ich predchodca majú pôvod zrejme v starej inuitskej kultúre. Až niekedy v polovici 19. storočia sa dostali do podoby, ktorá sa približuje tej dnešnej. Prišli zároveň s príchodom krinolín. V každej krajine však mali iný vzhľad a aj názov. V Taliansku sa volali po Garibaldim, v Británii zase po rodisku kráľovnej Elizabeth – Balmoral a v USA to bolo po Americkom kongrese. Postupom času sa upravoval ich dizajn, no k nejakým výrazným zmenám už neprišlo.

Aká je história pančúch

Vedeli ste o tom, že pančuchy boli pôvodné určené pre mužov? Určite si spomínate na rôzne filmy či dobové maľby, kde mali muži okrem načechraných obrovských bielych golierov aj farebné pančuchy. Prvé pančuchy pre ženy zažili svoj rozmach až niekedy v 16. storočí. Najväčší podiel mal na tom Angličan William Lee, ktorý zostrojil pletací stroj. Hoci tieto pančuchy nemali veľa spoločného s tými dnešnými, boli na svete. Trvalo tri storočia, kým stroje dokázali vyrobiť pančuchy v jednom kuse. A až nástup nylonu v polovici 20. storočia spôsobil, že sú pančuchy také, ako ich poznáme dnes.

Nohavičky a ich prvé majiteľky

Dlhé storočia nenosili ženy žiadne nohavičky. Až začiatkom 12. storočia prvé pionierky z rád bohatých žien začali nosiť menštruačné košele, ktoré sú prababkou nohavičiek, ako ich poznáme dnes. V 15. storočí sa už začali nosiť spodné nohavice, ktoré boli starou mamou nohavičiek a tiež ich nosili bohaté ženy. V polovici 19. storočia začali nosiť ženy krinolíny a to spôsobili veľký rozvoj nohavičiek, keďže ženám bola v lone zima. Takže aj vďaka krinolínam poznáme moderné nohavičky. Zaujímavé, čo poviete?

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM