Rôzne

Zúri vo vašom okolí chrípka? 7 rád, ako sa jej vyhnúť

Chladné zimné a najmä hmlisté počasie prispieva k šíreniu vírusov. Proti chrípke či prechladnutiu je dôležitá prevencia, preto treba dodržiavať pár dobrých rád.

Ilustračný obrázok k článku Zúri vo vašom okolí chrípka? 7 rád, ako sa jej vyhnúť
5
Galéria
Zdroj: pixabay.com

Studené rána, prehriate byty, náhle teplotné zmeny, kýchajúci ľudia v prepchatých MHD. To všetko vedie k šíreniu chrípky. Ak sa chcete chorobe vyhnúť a zároveň nechcete ihneď siahať po liekoch, skúste týchto 7 užitočných tipov.

Cesnak a cibuľa

Cesnak aj cibuľa pôsobia ako prírodné antibiotikum. Tým, že zjete aspoň dva strúčiky cesnaku denne, výrazne posilníte vašu imunitu. Cesnak si môžete aj natrieť na hrianku alebo pridať do jedla. Výpary z cibule zas uvoľňujú nos.

Dostatok tekutín

Jednou z hlavných zásad prevencie sú tekutiny. Dospelý človek by mal denne vypiť najmenej 2 litre vody alebo iných tekutín, najlepšie prírodné ovocné šťavy alebo bylinkové nápoje. Dostatočným príjmom tekutín vyplavíte z tela viac toxických a škodlivých látok a telo sa dokáže ľahšie ubrániť prípadnému vírusu.

Dodržujte hygienu

Ako prevencia proti chrípke je dôležitá aj dôkladná hygiena. Počas dňa sa dotýkame mnohých predmetov, na ktorých môže byť chrípkový vírus. Preto by sme si mali pravidelne umývať ruky, najlepšie antibakteriálnym mydlom. Ak nemáte po ruke mydlo, použite čistú teplú vodu.

Nezabúdajte na vetranie

Pravidelné vetranie, či už v práci alebo doma, je účinným spôsobom, ako predísť chrípke. Kvapôčkovým infekciám sa totiž vôbec nepáči chlad. Dôkladné vetranie zabráni vírusu, aby sa šíril ďalej.

Navštívte saunu

Ak ste ešte neboli v saune, vedzte, že pravidelné saunovanie zvyšuje obranyschopnosť organizmu a stáva sa tak odolnejším proti vírusom. Sauna pomáha pri chrípke, prechladnutí, ale aj pri depresii či poruchách spánku.

Jedzte vitamíny

Ak vo vašom okolí prepukla chrípka, zvýšte prísun vitamínu C. Jedzte zeleninu i ovocie, nájdete ho aj v kyslej kapuste, citrusoch, červenej paprike i zemiakoch. Bohatým zdrojom vitamínu C je aj chren. Nezabudnite ani na vitamín E, ktorý je obsiahnutý v orechoch, maku, strukovinách a mlieku.

Dýchajte nosom

Možno si ani neuvedomujete, aké dôležité je správne dýchanie. Dýchanie ústami totiž vysušuje sliznicu v hrdle, teda obrannú líniu proti chrípke a nádche, ktorú potrebujeme mať v najlepšom stave. Dávajte si preto pozor, ako dýchate.

Ilustračný obrázok

Chrípkové obdobie sa blíži, nezabudnite na očkovanie
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM