Tlačové správy

Zvládnete zrušiť firmu?

Pretavené skúsenosti z neúspechu robia z neúspešných podnikateľov oveľa lepších. Myslíte si, že to nie je pravda? Keby ste sa spýtali takého Thomasa Edisona, Stevena Spielberga či Henryho Forda, povedali by vám o tom, ako padli na úplné dno, aby sa potom vyšplhali na úplný vrchol.

Ilustračný obrázok k článku Zvládnete zrušiť firmu?
Zdroj: TASR

Preto neberte zlikvidovanie spoločnosti ako niečo definitívne, čo nebude pokračovať. Berte to ako cennú lekciu pre nový štart. A ako vyzerá priebeh likvidácie firmy?

Dávajte si pozor, aby ste sa nedostali do konkurzu

Neviete, ako je na tom v súčasnosti vaša spoločnosť? Nechajte si vypracovať účtovnú uzávierku, ktorá vám prezradí skutočný stav. Stav o tom, aký máte majetok, dlhy a pohľadávky. Čo by sa stalo, keby mala vaša spoločnosť dlhy? Nemohli by ste pokračovať v likvidácii – buď ich uhradíte alebo pôjdete do konkurzu.

Ako odsúhlasiť likvidáciu

Aby mohla byť likvidácia s.r.o. dokončená je potrebné zvolať valné zhromaždenie, na ktorom sa odsúhlasí vstup spoločnosti do likvidácie. Okrem toho si musíte vybrať likvidátora, ktorý bude zastupovať vašu spoločnosť v tejto veci. Je iba na vašom rozhodnutí, či si vyberiete externú spoločnosť alebo poveríte touto funkciou niekoho z firmy. Vedzte však, že likvidátor to bude mať dosť náročné a mal by to byť skúsený človek. Nasledujúce, čo musí urobiť, je zapísať likvidáciu do obchodného registra.

Kontaktujte náležité inštitúcie

Likvidátor musí o likvidácii oboznámiť daňový úrad, sociálnu a zdravotnú poisťovňu. Tieto inštitúcie si preveria vašu spoločnosť a skontrolujú, či nie ste v ich registroch evidovaný ako dlžník. Pokiaľ áno, tieto dlhy musíte uhradiť, ak nie, ste šťastný človek. No aj tak sa pripravte na to, že tento proces sa bude vliecť viac ako dva mesiace.

Blížite sa k očakávanému výmazu

Predtým však musíte zvolať valné zhromaždenie. Načo ďalšie? Je potrebné dohodnúť formality – ako sa bude deliť speňažený majetok či vypracovanie likvidačnej súvahy. Po tomto zhromaždení, sa opäť musíte spojiť s daňovým úradom a zrušiť registráciu DPH či získať daňové preplatky. Až potom môžete zažiadať o výmaz firmy z o.r.. Aby to však nebolo také jednoduché, musíte o to požiadať daňový a colný úrad a mesto, v ktorom má vaša spoločnosť sídlo. Až po tomto všetkom bude vaša firma z ORSR vymazaná.

Desí vás tento zdĺhavý proces? Navštívte Zbavsafirmy.sk a netrápte sa zbytočne dlhé mesiace. Tu za vás firmu zrušia bez toho, aby mali vrásky na čele.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM