Kristína Bohušová Rôzne

Zvolenskí zmrzlinári si mädlia ruky. Príchuť, na ktorú ľudia pod Pustým hradom nedajú dopustiť

Príjemné aprílové počasie úspešne zahájilo zmrzlinovú sezónu. Napriek širokej ponuke rôznych prichutí, Zvolenčanov láka osvedčená klasika. Kedy po zmrzline siahajú najčastejšie?

Ilustračný obrázok k článku Zvolenskí zmrzlinári si mädlia ruky. Príchuť, na ktorú ľudia pod Pustým hradom nedajú dopustiť
Zdroj: TASR

Celosvetovo sa ročne zje asi 15 miliárd litrov zmrzliny a približne 50 líznutí je potrebných na zjedenie jedného kopčeka. Zvolenskí zmrzlinári, podľa ktorých sa v sezóne predá v priemere 800 kopčekov denne, tvrdia, že predaju tejto osviežujúcej pochúťky sa darí najmä v auguste.

Poobede či po práci

Niektorí starší obyvatelia mesta si určite pamätajú na v tej dobe mimoriadne obľúbenú juhoslovanskú zmrzlináreň na námestí. Odvtedy sa spektrum zmrzlinární v meste pod Pustým hradom rozšírilo. Dnes si ľudia môžu vybrať. v ktorej zmrzlinárni si doprajú tú svoju obľúbenú točenú či kopčekovú.

Hoci je tohtoročná sezóna len na začiatku, predaju zmrzliny sa veľmi dobre darí už teraz. Chutnú ľadovú pochúťku si najviac Zvolenčanov dopraje práve v skorých poobedňajších hodinách po práci či škole. Podľa zmrzlinárov sú to najčastejšie ženy.

Boduje čokoládová

Na námestí si prídu na svoje aj kávičkári. V známej zmrzlinárni Jadran idú na odbyt príchute čokoláda a citrón. Zmrzlináreň má svoju osvedčenú klasiku, no nebojí sa experimentovať a myslí aj na milovníkov kávy či fajnšmekrov.

„Napriek tomu, že každý deň ponúkame príchute ako sú vanilka, oriešok či čokoláda, neustále sa snažíme našu ponuku inovovať aj netradičnými príchuťami ako napríklad espresso, cappuccino, zelený čaj a mnoho ďalších. Momentálne si u nás ľudia môžu pochutnať aj na belgickej čokoláde, banáne v čokoláde či škorici. Tá posledná je mojou najobľúbenejšou,“ prezradila usmievavá zmrzlinárka. „Hoci máme otvorené každý deň od 7:00 do 23:00, najviac ľudí sem, pochopiteľne, chodí po práci,“ dodala.

V Zadare sú verní klasike. „Najlepšie sa predávajú príchute čokoláda a višňa,“ prezradil majiteľ zvolenského zmrzlinárstva, ktoré vo Zvolene funguje už osem rokov. Na otázku, aká je jeho najobľúbenejšia príchuť zmrzliny s úsmevom dodal: „Čokoládová.“ Rovnaké chute majú aj mnohí Zvolenčania.

"Po náročnom dni v škole mi vždy veľmi dobre padne čokoládová zmrzlina. Dnes som však mal chuť na miernu inováciu – doprial som si príchuť kinder,“ priznal sa nám študent Maroš. "Ja mám zas najradšej jablkovú, višňovú a nepohrdnem ani vanilkovou. Nemám chuť nejak experimentovať. Zostávam verná klasike,“ dodala jeho kamarátka Janka.

Čítajte tiež:

Nadšenci jazdy na dvoch kolesách sa dočkali: Zvolenské námestie zaplnili bicykle! FOTO

Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Zvolen

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM