Jakub Forgács Rôzne

Zvolenský youtuber Martin boduje. Jeho videá žnú úspechy na internete aj súťažiach

Martinove videá videli už tisíce ľudí. Prečítajte si rozhovor s mladým zvolenským youtuberom!

Ilustračný obrázok k článku Zvolenský youtuber Martin boduje. Jeho videá žnú úspechy na internete aj súťažiach
8
Galéria
Zdroj: archív Martina Baka

Zvolenčan Martin Bako (20) je na YouTube známy ako Froster. Jeho prezývka je odvodená od faktu, že sa narodil v zime. Iba nedávno so svojimi videami uspel nielen na internete, ale aj na súťaži Cineama. Rozhodli sme sa ho preto vyspovedať v rozhovore.

Kedy si sa dostal ku tvorbe videí?

Približne pred siedmimi rokmi, keď som ešte navštevoval ZŠ Hrnčiarsku vo Zvolene, som ako bežný chalan brázdil po internete a narazil som na videá Minecrafaka. Je to jeden z prvých známejších YouTuberov na CZ/SK scéne, ako prvý začal robiť „let's playe“ (videá z hry a do toho komentár). Ako malého chalana ma to fascinoval a teda, pokúsil som sa niečo podobné spraviť aj ja. Do toho sa mi priplietli rôzne projekty zo spomínanej ZŠ a začali vznikať aj skeče či videá z bežného života, nie len z hier.

Na YouTube máš už vyše 17 000 odobera­teľov. Ako dlho ti trvalo, dostať sa k takémuto číslu?

Úprimne, za ten čas, čo točím, by toto číslo mohlo byť omnoho väčšie, ale na druhej strane, je to lepšie ako nič. Obrovským problémom na mojom kanáli bolo to, že som mal veľa páuz skrze veľké vyťaženie. Avšak v najbližšej dobe chcem svoj kanál znova rozprúdiť a rozbehnúť naplno.

Aké typy videí vytváraš najradšej?

Najradšej robím skeče alebo videá s pointou. V poslednej dobe som začal aj „streamovať“ (online videá), čo ma celkom baví, lebo mám „live“ (živý) kontakt s fanúšikmi a nemusím niekoľko minút alebo hodín čakať, kým napíšu pod video komentár.

Nedávno si so svojimi videami uspel aj na súťaži Cineama. Čím si zaujal porotu?

Na Cineame som obsadil 2. a 3. miesto v kategórii hraný film do 21 rokov. 2. miesto bolo s videom Moja drogová závislosť. Celé je plné satiry a irónie. Príbeh hovorí o mužovi závislom na okene a následne jeho vyliečení pomocou mojich YouTube videí. 3. miesto bola za skeč Typy rodičov. Tam som si robil srandu z hlášok, ktoré bežne počúvame od rodičov.

Máš na konte viacero úspechov?

Tento rok som na Cineame obsadil TOP 3 priečku už druhý raz, a to si myslím, že je celkom pekné vzhľadom na to, že som sa do tejto súťaže prihlásil len dvakrát. Ďalej som vyhral súťaž Boost My PC, a tak získal nový počítač úplne zadarmo.

Dokážeš si vďaka videám na internete aj privyrobiť?

Momentálne s mojimi „views“ (pozretiami) to nie je možné, sú to smiešne sumy. Skôr sa darí prostredníctvom „streamov“, kedy dostávam od fanúšikov „donate“ (finančnú podporu). Nemíňam to však na potraviny či oblečenie, vždy cielene zbieram na niečo konkrétne. Pomocou „streamov“ sa mi však už podarilo vyzbierať na novú hernú stoličku, novú webkameru, vysávač a momentálne som v 1/6 na vyzbieranie peňazí na novú stabilizáciu pre moje videá.

Mnoho ľudí v súčasnosti sleduje YouTube. Stane sa ti občas, že ťa spoznávajú aj na ulici?

Z času na čas sa stane, že ma niekto zastaví, ale nie je to nejaké pravidlo. Skôr sa mi stane, že mi fanúšikovia píšu, že ma niekde videli. Napríklad minule som videl nejakého chlapca v Tescu, ako mu padla strúhanka na zem. Večer, keď som „streamoval“, mi napísal, že je môj fanúšik a že to bol on.

Máš nejakú métu, ktorú by si ako YouTuber chcel dosiahnuť?

Momentálne chcem aktívne rozbehnúť kanál a mať minimálne 100 000 „views“ mesačne. Následne začať riešiť nejaké spolupráce s firmami a tak.

Na záver by som chcel motivovať mladých ľudí, aby hlavne robili to, čo ich baví. Niekedy sa na úspech dlho čaká, ale určite raz príde.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
V OBRAZOCH: YouTuber Martin Bako
8
Galéria
Zdroj: archív Martina Baka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM