Eva Drugdová Rôzne

Zvonice, 300-ročné duby aj prírodné úkazy. 10 zaujímavostí v dedinách pri Zvolene

Viete, aké tajomstvá či pozoruhodnosti ukrývajú dedinky v okrese Zvolen? Vybrali sme pre vás 10 obcí, o ktorých vám prinášame to najzaujímavejšie.

Ilustračný obrázok k článku Zvonice, 300-ročné duby aj prírodné úkazy. 10 zaujímavostí v dedinách pri Zvolene
8
Galéria
Zdroj: TASR

Vrch Demian a skalné okná

Zaujímavosťou obce Hronská Breznica je vrch Demian, z ktorého je nádherný výhľad na osady v Kremnickom pohorí, ako aj na údolie Hrona. Okrem toho môžete v jeho bralách nájsť skalné okná či hríby. V obci funguje aj občianske združenie Demian, ktorého cieľom je zveľaďovanie životného prostredia a zachovávanie kultúrnych pamiatok. Medzi ďalšie pozoruhodnosti Hronskej Breznice patrí aj Zvonica z roku 1905, Socha Jána Nepomuckého a Pomník padlým počas I. a II. svetovej vojny.

Malá jaskyňa

Zo zvláštností obce Tŕnie si zaslúži pozornosť malá jaskyňa vo Farskom jarku, ktorá v začiatkoch osídlenia chotára poskytovala prístrešie tunajším obyvateľom. Pre jej ťažkú prístupnosť ju nebolo možné dôkladne preskúmať. Z obci Tŕnie sa možno taktiež dostať k Turovskému vodopádu, ktorý sa nachádza v Skalnatej dolinke. Za zmienku istotne stojí aj gotický Kostol svätého Martina v Tŕní. Z pôvodnej gotickej stavby je zachovaná gotická krížová klenba v sakrystii a bohato profilovaný gotický portál na južnej strane. V osade Kašová Lehôtka, ktorá je súčasťou obce, sa tiež zachovala drevená zvonica (galéria obr. č. 8).

Tri zvony v Brezinách

Národnou kultúrnou pamiatkou v Brezinách je Zvonica. Nachádza sa v miestnom cintoríne v časti Horné Breziny. Pochádza z 19. storočia a má tri zvony – veľký, na ktorom sa zvonilo na obed a večer, stredný a najmenší zvon – umieráčik. Okrem toho v obci nájdete dva drevené kríže z 19. storočia, ktoré nesú prvky a znaky pôvodnej architektúry.

Rod Ostrolúckych

Ostrú Lúku v mnohom preslávil rod Ostrolúckych. Vplyvným feudálnym pánom bol aj Mikuláš Ostrolúcky, ktorého dcéra Adela si získala Štúrovu priazeň. Adela pochopila Štúrove ciele a ideály, hoci nenaplnená láska k milovanému mužovi ju bolestne zraňovala. Adela je pochovaná v rodinnej hrobke Ostrolúckych, ktorá sa nachádza v bývalom artikulárnom evanjelickom kostole. Koncom 18. storočia postavili v obci kaštieľ v barokovo klasicistickom slohu (galéria obr. č. 1 – 3). V katastri obce sa nachádzajú aj dva výdatné pramene pitnej vody. Prameň Strmina má rovnakú teplotu vody v každom ročnom období. V lesnom údolí vodného toku Suchý potok je prameň Červený kameň, ktorý má výnimočnú kvalitu. Okrem toho v Ostrej Lúke môžete nájsť mohutné viac ako 200 ročné lipy a najsevernejší gaštan jedlý na Slovensku.

Najmenšia obec

Michalková je najmenšou obcou okresu Zvolen. Medzi zaujímavosti patrí drevená zvonica so štvorcovou kamennou podmurovkou z druhej polovice 19. storočia a drevené vyrezávané kríže detvianskeho typu z roku 1906. V obci možno obdivovať aj zachovalú ľudová architektúru.

Storočné stromy a jazero

Jedinečnosť obce Bacúrov tvoria stromy staré vyše 100 rokov, ako aj jazero (gáleria obr. č. 4 – 5) v strede obce, ktoré je pozostatkom veľkého prírodného plesa. Najstaršou budovou v obci je rímsko-katolícky kostol sv. Šimona a sv. Júdu, pochádzajúci z 30-tych rokov 14. storočia. Významnou sakrálnou pamiatkou je tiež drevená zvonica Evanjelickej cirkvi, postavená v 20. storočí v štýle ľudového staviteľstva. Obec Bacúrov je zaujímavá aj tým, že tu žili a pôsobili mnohé známe osobnosti, ako napríklad spisovateľ Andrej Truchlý-Sytniansky, či historik a kňaz Karol Anton Medvecký.

Hrad Dobronivá

Dominantou obce Podzámčok sú ruiny hradu Dobronivá. Hrad vznikol asi po tatárskom vpáde v druhej polovici 13. storočia ako strážny objekt pri starej obchodnej ceste južne od Zvolena. Mal veľmi výhodnú polohu. Významnou kultúrnou pamiatkou je aj zvon z obdobia baroka, z roku 1782 od Jána Juraja Knoblocha z Banskej Bystrice. Umiestnený je v drevenej zvonici v centre obce, ktorá pochádza z roku 1868.

Háj Gavurky

Lokalita Gavurky je veľmi vzácnou prírodnou oblasťou európskeho významu o ploche asi 100 ha. Nachádza sa neďaleko obce Dobrá Niva. Tvorí ju preriedený pasienkový les „panónského typu“ s približne 500 jedincami duba letného, ktoré majú 200 až 300 rokov i viac. V Gavurkach sa tiež vyskytuje zaujímavá mozaika cenných lúčnych biotopov, vzácna a chránená flóra a fauna a 108 druhov vtáctva. Zo stavebných pamiatok Dobrej Nivy sa zachoval pôvodne románsky rímsko-katolícky kostol svätého Michala a evanjelický kostol, ktorý bol postavený v roku 1785 ako barokový tolerančný. V obci sa tiež zachovali domy s ľudovou architektúrou (galéria obr. č. 6– 7).

Babinská chyža

V obci Babiná môžete nájsť typickú ukážku ľudovej architektúry, a to ľudový dom. Bol postavený v roku 1820 podľa údajov vyrezávaného vročenia na stropnom tráme v prednej izbe. Izby ľudového domu sú zariadené ako stála expozícia „Babinskej chyže“. Za zmienku stojí aj Rímsko-katolícký kostol svätého Matúša, ktorý je pôvodne románsky z 13.storočia. Súčasťou kostola sú kamenná románska krstiteľnica z 13. storočia a gotický zvon z roku 1358 s gotickým nápisom. V katolíckom cintoríne sa nachádzajú hroby padlých vojakov s kamennými náhrobníkmi, ktoré sú dielami niekdajších babinských ľudových majstrov.

V priloženej galérii si môžete pozrieť niektoré zaujímavosti dediniek v okolí Zvolena!

V OBRAZOCH: Zaujímavosti zvolenských dediniek
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM