Webnoviny - Svet

2120 kľúčov uzamklo Staromestské slávnosti v Žiline

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 3. júna (WN/PR) – Od 28. mája do 30. mája 2009 otvorili Staromestské slávnosti brány Žiliny všetkým ľuďom dobrej vôle, aby v rámci už 15. ročníka tohto podujatia oslávili dni radosti, zábavy a rôznych druhov umenia spolu s účinkujúcimi, významnými interpretmi, vzácnymi hosťami i remeselníkmi. Podujatie sa nieslo v duchu viacerých „kľúčových aktivít“.

„Kľúče od brán mesta sme symbolicky odovzdali komediantom, po prvýkrát priamo žene – principálke, ktorí prevzali vládu nad Žilinou. Vyzbierali sme 2120 starých a nepotrebných kľúčov, do zbierky sa zapojila dokonca aj vzácna návšteva z nášho partnerského mesta Praha 15. Kľúčovým by sa dalo nazvať aj vystúpenie hudobnej legendy Mariána Vargu či energický „doping“, ktorý do Žiliny priniesol český šoumen Dan Nekonečný a jeho Šum Svistu,“ povedal primátor Ivan Harman. Na Staromestských slávnostiach bolo okolo 600 domácich i zahraničných účinkujúcich a 150 remeselníkov prezentujúcich svoje výrobky tradičných trhoch ľudovo-umeleckých výrobkov.

Na jubilejnom 15. ročníku Staromestských slávností vystúpili významní hudobníci i zoskupenia, prezentovali populárnu aj vážnu hudbu a nechýbal ani folklór. Na pódiách Mariánskeho a Hlinkovho námestia vystúpili napr. Archi di Slovakia, Bratia Muchovci, Sherpa Band, legendárna skupina Fermáta, folklórne súbory Rozsutec, Družba, Stavbár, DFS Cipovička, DFS Lieska, flamenco predviedla skupina Remedios, rómske rytmy Sendreiovci, husľové variácie G-Strinx. Návštevníci si vychutnali koncerty skupín Polemic, Horkýže Slíže, poľskej kapely Space Star Lovers, Amphibios, Arzén, Aya, The Swan Bride a Matka Guráž.

Mesto Žilina pripravilo počas troch dní viacero sprievodných aktivít. Do zbierky starých a nepotrebných kľúčov sa zapojilo veľké množstvo obyvateľov Žiliny i návštevníkov Staromestských slávností. Za každý odovzdaný kľúč mohli napr. deti získať medovníkový kľúčik. Za dva dni akcie priniesli Žilinčania 2120 nepotrebných kľúčov a jeden francúzsky, ktorý bol aj najväčší, meral 37,5 cm, najmenší kľúčik mal 2,5 cm. Návštevníci festivalu prispeli k ukutiu rekordného kľúča, ktorí uvidia na budúcich Staromestských slávnostiach. V infostánku mesta na Hlinkovom námestí v piatok 29. mája rozdávali zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors „úsmev na paličke“, ktorý v ten deň od 10.00 do 23.00 platil ako cestovný lístok na MHD v Žiline.

Popri hlavnom programe a bohatých trhoch ľudových a umeleckých remesiel prebiehali aj mnohé sprievodné podujatia, ekumenické modlitby za mesto, súťaže a výstavy. Na 14. slávnostnej akadémii Zboru Žilincov slávnostne udelili cenu Adama Plintoviča mladým skladateľom a udelili prestížne ocenenie Genius loci Solnensis dlhoročnému predsedovi Zboru Žilincov Ing. Štefanovi Massányimu a in memoriam hudobníkovi Ladislavovi Árvayovi a básnikovi Štefanovi Atila Brezánymu.

Od pondelka do stredy 25. – 27. mája sa mohli Žilinčania v uliciach mesta a celkom netradične aj v autobusoch MHD stretnúť s členmi dychovej hudby Fatranka, ktorí si pripravili hudobné pozvánky na program Staromestských slávností. Pridali sa k nim aj žiaci Základnej umeleckej školy F. Špániho zo Žiliny.

Chlapci a dievčatá žilinských škôl si zmerali svoje sily vo vedomostnej súťaži tematicky zameranej na poznávanie histórie i súčasnosti mesta, v ktorom žijú. Svoj tvorivý potenciál mohli uplatniť v literárnej a výtvarnej súťaži. Tí najlepší boli slávnostne ocenení na žilinskej radnici. Vyhodnotenie súťaže je zverejnené na webových stránkach mesta www.zilina.sk a výstava výtvarných prác je nainštalovaná vo foyeri Mestského úradu v Žiline až do 12. júna 2009.

Medzi ďalšie výstavy, ktoré sa otvárali počas Staromestských slávností, patria Secesné sentencie v tvorbe Ladislava Fapšu (pozadie vývoja drotárstva, v období jeho vrcholu – na prelome 19. a 20. storočia; výstava na Starej radnici v Žiline potrvá do 17. júla 2009). V Makovického dome je sprístupnená výstava originálnych výšiviek členiek Klubu paličkovanej čipky pri Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline; výstava potrvá do 12. júna 2009.

Fotogalériu zo Staromestských slávností nájdete na: www.staromestske-slavnosti.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM