Rôzne

300-tisíc ľudí musí na nákup potravín cestovať mimo obce

Zahraničné reťazce vyhľadávajú len ekonomicky výhodnejšie lokality, a tak je vyše tisíc obcí bez kamenných predajní potravín. Najviac tým trpia seniori a invalidi.

Ilustračný obrázok k článku 300-tisíc ľudí musí na nákup potravín cestovať mimo obce
Zdroj: TASR

Na Slovensku nemá prístup k potravinám priamo v obci 300-tisíc ľudí, čo predstavuje trojnásobné množstvo obyvateľov bratislavskej mestskej časti Petržalka.

Obce bez potravín

Túto situáciu môže zlepšiť napríklad donášková služba. Médiá o tom informovala Rada pre zabezpečenie prístupu k potravinám. Rada vznikla pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Problém nedostatočného prístupu k potravinám priamo v obci sa týka 1 133 obcí. Vyše polovica obcí s maximálnym počtom obyvateľov 250 nemá kamennú predajňu potravín. V prípade obcí s počtom obyvateľov do 500 sa k potravinám v obci nedostane zhruba jedna pätina. V takýchto prípadoch prichádzajú do úvahy aj pojazdné predajne, tie však využíva len sedem percent všetkých obcí.

Podľa agrorezortu je nedostatok kamenných predajní v menších obciach spôsobený aj tým, že zahraničné reťazce vyhľadávajú len ekonomicky výhodnejšie lokality, teda väčšie obce. Tento problém však súvisí podľa ministerstva aj s vyľudňovaním týchto obcí.

Mladí ľudia podľa rezortu z takýchto obcí odchádzajú, tým pádom problému prístupu k potravinám čelia hlavne seniori či zdravotne znevýhodnení občania. Väčšina starostov menších obcí si však myslí, že nemá dostatok zdrojov na to, aby zabezpečili obecnú predajňu, preto by mal tento problém podľa MPRV riešiť štát.

Členmi Rady pre zabezpečenie prístupu k potravinám sú okrem odborníkov na obchod agrorezortu aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Zväz obchodu (ZO) SR.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM